Home BoekvandeWeek Brieven van Roald Dahl aan zijn moeder

Brieven van Roald Dahl aan zijn moeder

0

45 Regelmatig verschijnen er bij uitgeverij De Arbeiderspers weer nieuwe delen in de geliefde reeks privé-domein. Als nummer 295 verscheen in september het brievenboek van Roald Dahl: ‘Liefs van Boy ; Brieven aan mijn moeder’.

Roald Dahl schreef zijn eerste brief aan zijn moeder, Sofie Magdalene, toen hij negen jaar oud was en op een kostschool verbleef. Zijn moeder was zijn eerste lezer en zonder zijn correspondentie met haar was hij misschien wel nooit schrijver geworden. Zij was degene die hem aanmoedigde om te verzinnen, te overdrijven en te vermaken. Zo ontwikkelde Dahl de duistere humor en fantastische verbeelding waarmee hij later zijn tijdloze verhalen zou schrijven. Deze brieven, geschreven tussen 1925 en 1967, omspannen een groot deel van Dahls leven: we volgen hem op een Engelse kostschool, in Afrika bij Shell, bij de Royal Air Force en in Amerika.

Hoe spannend zijn volwassen leven klinkt, zo hard vielen de volgende stappen op het schrijverspad tegen. Na de gouden greep van de RAF-verhalen, en daarna zijn Gremlin-verhaal dat verfilmd werd, stopte het succes. Hij schreef twee boeken die geen uitgever wilde hebben, en pas een aantal jaren later vond hij zichzelf opnieuw uit met de korte-verhalen-met-een-twist, die ook wereldberoemd werden. Het succes van zijn kinderboeken volgt daarna. Als je net zoals ik erg van de boeken van Roald Dahl hebt genoten dan is het interessant om in de brieven van de jonge Dahl te lezen. Veel gebeurtenissen uit zijn jeugd komen (aangedikt) terug in zijn kinderboeken..

Deze bloemlezing werd samengesteld en toegelicht door Donald Sturrock, schrijver van de gerenommeerde Roald Dahl-biografie Verhalenverteller. De vertaling is van Auke Leistra.

_____

Deze bloemlezing werd samengesteld en toegelicht door Donald Sturrock, schrijver van de gerenommeerde Roald Dahl-biografie Verhalenverteller.
De vertaling is van Auke Leistra.
Liefs van Boy is uitgegeven door De Arbeiderspers
Lisa Fase is boekverkoper bij Java Bookshop Javastraat 145