Home Eten&Drinken Brouwerij Homeland wordt circulair bierlaboratorium

Brouwerij Homeland wordt circulair bierlaboratorium

0
Brouwer Wietse Postma in de bierwerf in aanbouw.

Brouwerij Homeland krijgt een ‘bierwerf’ voor onderzoek naar duurzame productieprocessen en de ontwikkeling van speciaalbier. Daarvoor bouwt de brouwerij in een werkplaats op het Marineterrein de zogenaamde bierwerf.

In de bierwerf gaan de meesterbrouwers en hun leerlingen straks aan de slag met alternatieve graansoorten, circulaire brouwprocessen en het maken van speciaalbier. Het is de bedoeling dat de bierwerf uiteindelijk een soort bieruniversiteit wordt. Studenten gaan er leren brouwen, in het laboratorium kunnen brouwers werken aan receptuur en experimenteren met gisten, mouten en hoppen. En er vinden lezingen en proeverijen plaats.

Brouwerij Homeland is in 2016 begonnen inmiddels van huisbrouwerij voor Pension Homeland en uitgegroeid tot een volwaardige bierbrouwerij met een capaciteit van 2.000 hectoliter per jaar.

Circulair brouwen
De bierwerf van Brouwerij Homeland moet een voorbeeld van circulair werken en onderzoek worden. Zo krijgen studenten de opdracht om te onderzoeken hoe je bierbostel, een restproduct van het bierbrouwen, geschikt kunt maken voor menselijke consumptie. Nu wordt het alleen gebruikt als veevoeder. Al het Homelandbier wordt elektrisch vervoerd, de bierwerf zelf wordt verwarmd met restwarmte uit het brouwhuis.

Eigen bliklijn
Brouwerij Homeland wordt ook de eerste bierbrouwerij van Amsterdam met een eigen bliklijn. In blik blijft bier blijft langer vers en geurig. Daarnaast is het transport van ingeblikt bier minder belastend voor het milieu ten opzichte van glas vanwege het lichtere gewicht en omdat ingeblikt bier minder ruimte inneem. Ook in het recyclingproces wint aluminium het van glas. Last but not least: bier in blik is veel sneller koud dan bier in glas, ook dat scheelt energie.

De bierblikmachine is al gearriveerd.

Sorghun, graansoort uit Afrika
Brouwmeester Wietse Postma gaat als eerste brouwer in Nederland experimenteren met sorghun, een graansoort uit Afrika. Die kan zonder kunstmest worden geteeld en put de bodem niet uit. In Zeeland is inmiddels een proef gestart met de teelt ervan. De oogst wordt straks rechtstreeks naar de bierwerf gebracht.

Meer smaakvariaties
Nóg iets wat bijna geen enkele brouwerij doet, maar Brouwerij Homeland wel: werken een Meurafilter. Dat filter is alleen te gebruiken in een kleinschalige omgeving en haalt alle bruikbare (smaak)stoffen uit de mout, waardoor er veel minder grondstoffen en water nodig zijn en veel meer smaakvariaties mogelijk zijn, zoals 100 procent speltbier bijvoorbeeld.

Voormalige werkplaats Defensie
De bierwerf komt in de laagbouw van gebouw 027 op het Marineterrein, in de voormalige werkplaatsen van Defensie en op loopafstand van Brouwerij Homeland. De vloer is begin februari gestort, daarna kan de bierwerf worden ingericht. Waarschijnlijk gaat de bierwerf in het vroege voorjaar open.

Brouwer Wietse Postma over Brouwerij Homeland op oo-tv
Check www.homeland-brewery.nl