Home Groen Brug 2295 in Park Frankendael heet nu Elgar Vosbrug

Brug 2295 in Park Frankendael heet nu Elgar Vosbrug

0

Brug 2295 in Park Frankendael is vernoemd naar Elgar Vos. Die eer komt hem volledig toe. Hij was de drijvende kracht achter de omvorming van het groene gebied tussen de Middenweg, Hugo de Vrieslaan, Nobelweg en de Kamerlingh Onneslaan tot wat nu het prachtige Park Frankendael is. Op 28 april zijn de naamborden officieel onthuld.

De brug is de verbinding tussen het park en de plek waar Elgar woonde: enkele straten richting Ringdijk in de Don Boscobuurt. Deze brug symboliseert mooi zijn band met het park. Tot aan zijn overlijden in 2011 heeft Elgar Vos de herinrichting van het park op de voet gevolgd.

Eigen brug voor Elgar Vos
In 2016 heeft het college van Amsterdam iedereen in de gelegenheid te stellen te komen met voorstellen tot naamgeving voor de 1.334 bruggen in Amsterdam. Vanuit de Vrienden van Frankendael is Elgar Vos voorgedragen. In november vorig jaar heeft het college de namen van 15 bruggen vastgesteld. Zo kregen Annie M.G. Schmidt, Simon Carmiggelt en Karel van het Reve hun eigen brug. En dus ook Elgar Vos.

Tomeloze energie
Elgar Vos was eigenaar van een aannemerij annex klusbedrijf en van origine bouwkundige. Hij kwam oorspronkelijk uit het actiewezen en woonde vlakbij het park. Hij kende de weg in de buurt goed en onderhield contacten met lokale politici. Met zijn tomeloze energie, vlotte babbel, kennis, creativiteit en talloze contacten binnen de lokale politiek, buurt en ambtenaren is hij de belangrijkste initiator van het park geweest. Elgar Vos ging door waar anderen stopten.

Vrienden maken zich sterk voor
Naast zijn inspanningen voor het park heeft Elgar Vos ook de continuïteit gewaarborgd van de Vereniging Vrienden van Frankendael. Van actiegroep in de jaren ’90 met meer dan 600 leden is de vereniging nu een club liefhebbers van het park geworden met ongeveer 300 leden. De vereniging maakt zich sterk voor een zorgvuldig gebruik en onderhoud van het park in ecologisch en cultuurhistorisch opzicht. Elgar Vos was ruim bekend en gewaardeerd in de wijde omgeving van het park.

Monique, de partner van Elgar Vos was bij de onthulling aanwezig en voerde het woord nadat Ivar Manuel van stadsdeel Oost enkele woorden had gesproken. Foto Arie van Tol.