De fietsverbinding met Noord. Het blijft een soapshow van vele afleveringen. Nu meldt het Parool dat het stadsbestuur door de minister en de baas van Rijkswaterstaat op de vingers is getikt. Het besluit van Amsterdam om een brug vanaf het Java-eiland aan te leggen is onvoldoende onderzocht en dat geldt ook voor alternatieven zoals een tunnel. Met andere woorden, Den Haag trapt op de rem.
Het Java-eiland is de verkeerde plek voor een brug over het IJ. Een brug vanaf het Azartplein, een stukje oostwaarts, is logischer. Dat betoogde oud-verkeerswethouder Hans Gerson onlangs. Daarmee haalde hij een plan van tien jaar geleden van stal. De kop van het Java-eiland is volgens Gerson niet geschikt voor de aanleg van de brug over het IJ. Op het eiland moet er een hellingbaan komen die fietsers de kans moet geven omhoog te klimmen tot zo’n tien meter. En zo’n brug neemt heel wat ruimte in beslag. Daar is volgens Gerson op dat punt geen plek voor.
Geschiedenis herhaalt zich
Een brug is bovendien een obstakel voor cruiseschepen, waardoor de passagiersterminal naar een andere plek moet verhuizen. Dat was ook tien jaar geleden het argument om niet vanaf de kop van het Java-eiland een oversteek te maken, maar op een ander punt. Een brug vanaf het Azartplein naar de Johan van Hasseltweg heeft het voordeel dat die in Noord aanlandt precies waar de komernde decennia veel wordt gebouwd. Maar die brug zou wel heel lang worden, zo’n 700 meter.
Liever een tunnel?
Uit een brief van minister Schultz blijkt dat zij hoge eisen zal stellen aan een fietsbrug tussen Oost en Noord als die er al zou komen. Het IJ is een belangrijke vaarweg met meerdere diepliggende tunnels en de nieuwe grote zeesluis bij IJmuiden waarin veel is geïnvesteerd. Maar ook Rijkswaterstaat heeft z’n wensen. De beheerder van de Nederlandse vaarwegen wil dat de tunnel-optie wordt onderzocht. Het college van Amsterdam komt binnenkort met een reactie.