Amsterdammers mogen 1.334 naamloze bruggen een naam geven. Van de 1.680 bruggen die de stad rijk is hebben er slechts 346 een officiële naam. Zo is de brug over de Ringvaart bij de Molukkenstraat vernoemd naar sigarenwinkelier Hartman, die bij een overval op zijn winkel is omgekomen. Maar verreweg de meeste bruggen hebben slechts een nummer. Dat gaat veranderen, iedereen kan nu met voorstellen voor namen te komen.
Veel bruggen hebben in de volksmond wel een naam. Zo worden de bruggen aan de rand van de Transvaalbuurt, de Zuid-Afrikabrug (Schalburgerstraat/Ringdijk) en de Boerenoorlogbrug (Wibautstraat/Ringdijk) genoemd, maar die namen zijn niet officieel omdat ze niet voldoen aan de criteria die de gemeente heeft vastgesteld. Ze hebben de nummers 256 en 427.
Ook de Barometerbrug (434) bij de Torricellistraat over de Fahrenheitsingel, de Thermometerbrug (435) bij de Von Guerickestraat over de Fahrenheitsingel, de Panamabrug (1966) bij de Panamalaan over de Nieuwe Vaart, de Jaap Hannisbrug (1982) bij de Borneokade over de Entrepotvaven de Middentoegangsbrug (2002) bij de IJburglaan voorbij het Steigereiland, mogen hun namen niet houden.
De naamloze bruggen kunnen worden vernoemd naar Amsterdammers die veel hebben betekend voor de stad, of naar andere bijzondere mensen. Daarnaast wil de gemeente dat alle bruggen een officiële naam krijgen. Op die manier is het altijd duidelijk of er over dezelfde brug wordt gesproken als mensen met elkaar communiceren. Dit is in lijn met het voorstel van de VVD, Bruggen slaan naar een Amsterdams verleden, dat na de zomer zal worden besproken in de gemeenteraad. Dit voorstel is er vooral op gericht om bewoners en ondernemers actief te betrekken bij het vernoemen van de 1.334 naamloze bruggen.
Om alle naamloze bruggen te kunnen vernoemen, heeft de gemeente eerst een administratieve handeling moeten uitvoeren. Van alle niet-officiële namen is bekeken welke er officieel konden worden vastgesteld. Daarmee zijn 62 brugnamen officieel gemaakt, waaronder bijvoorbeeld de Duizendste Brug (West), het Liefdesbruggetje (Oost) en de Warmoesbrug (Centrum). 88 bruggen die geen officiële namen hadden, maar in de volksmond wel een officieuze naam hebben, zijn uit de gemeentelijke registratie verwijderd.
Nu deze administratieve handeling is verricht, staat niets meer in de weg om met suggesties te komen om een brug te vernoemen. De criteria die daarvoor zijn vastgesteld zijn te vinden op de website van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR). Hier is ook terug te vinden hoe een voorstel voor een brugnaam kan worden ingediend.
Een overzicht van alle bruggen is te vinden op Bruggen van Amsterdam
