Home Indische Buurt Building Conversation, de kunst van het verdiepende gesprek op het Javaplein

Building Conversation, de kunst van het verdiepende gesprek op het Javaplein

0

Vijf jaar geleden keken kunstenaars, acteurs en filosofen samen met andere bezoekers van het Oerol Festival naar de vele manieren om met elkaar te praten. Het project kreeg een vervolg op andere festivals. Dit jaar trekt Building Conversation ook de buurt in. Deze maand is het project elke vrijdag op het Javaplein.

Lewis Daniels

Building Conversation laat zoveel mogelijk mensen met elkaar praten. Dit gebeurt tijdens bijeenkomsten op straat en tijdens langere, verdiepende gesprekken. Uitgangspunt is dat de manier waarop mensen met elkaar praten invloed heeft op de toekomst die samen wordt gemaakt. De maatschappij is een gesprek en het doel is die maatschappij met elkaar te verbinden. Hiervoor bestaan verschillende methoden.

Gesprekken op straat

Eén van de manieren om met elkaar in gesprek te gaan is samen naar een foto kijken. Niet iedereen ziet hetzelfde. Daarover praten kan nieuwe inzichten geven en leiden tot bredere visies.

Objecten rondom een wit plateau (Het Vlak), zoals touw, een deken, een gewei, takjes en een motorblok, vullen een gespreksonderwerp aan. Waar deze voor (kunnen) staan wordt bepaald door het gekozen thema en welke associatie de gespreksdeelnemers daarmee hebben. De deelnemers leggen de voorwerpen op het plateau. Het eindresultaat is een kunstwerk. Oftewel, de kunst van het gesprek in de volle zin des woords. Het is ook een voorstelling die samen wordt gemaakt. De deelnemers zijn eveneens het publiek. En vice versa.

De gesprekken, voorstellingen, duren ongeveer een kwartier. Iedereen kan in- en uitlopen.

Verdiepende gesprekken

De verdiepende gesprekken gaan in op de verschillende manieren van met elkaar praten. Maori’s bijvoorbeeld, praten een conflict liggend uit. Er zijn gesprekken zonder woorden. Hoe verloopt een gesprek als bomen en snelwegen ook een stem hebben? Een agonistisch gesprek zoekt eerst het conflict op en streeft daarna naar een oplossing zonder dat dit ten koste gaat van de verschillen tussen mensen. Hoe praat je als alle gedachten met elkaar verbonden zijn? Building Conversation laat de deelnemers dit ervaren.

De verdiepende gesprekken – met of zonder woorden – duren langer. De gesprekken worden niet door een begeleider, maar door de deelnemers zelf gestuurd. De groepsleden hebben zich vooraf al opgegeven, maar kennen elkaar (nog) niet. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Op 31 mei en 1 juni worden de bijeenkomsten op het Javaplein van 15.00 tot 19.00 afgesloten met een finaleweekend.

Check [email protected] | buildingconversation.nl | facebook.com