Home Overzicht Buurtgids laat nieuwe bewoners zich thuis voelen in de Indische Buurt

Buurtgids laat nieuwe bewoners zich thuis voelen in de Indische Buurt

0

Annemarie van der Veen verhuisde in haar leven bijna twintig keer. In elk buurt waar ze woonde, merkte ze dat het lastig was om als nieuwkomer nieuwe mensen te leren kennen. Daardoor duurde het langer voordat ze zich thuis voelde.Daarom nam ze het initiatief om rondleidingen te beginnen voor mensen die hun buurt willen leren kennen. Deze maand start de Buurtgids met gratis rondleidingen door de Indische Buurt.

‘Ik kwam erachter dat zelfs een energieke twintiger als ik zich eenzaam kan voelen’, zegt Annemarie van der Veen. Op die momenten had ze graag gelijkgestemden willen leren kennen en willen weten waar buurtbewoners hun koffie drinken en hun vrije dag besteden. Nadat ze een paar jaar als gids had gewerkt, ontdekte ze dat ze het probleem gemakkelijk kon oplossen door nieuwe bewoners rond te leiden door hun buurt.

Uitnodiging van gemeente
Bewoners die minder dan twaalf maanden in de Indische Buurt wonen, krijgen een uitnodiging van de gemeente. Je kunt dan aangeven wat je in je buurt wilt ontdekken. Tijdens de tweewekelijkse tour speelt de lokale gids daar op in en laat hij de bewoners de buurt zien, proeven en ruiken. Hij leidt je langs bijzondere onontdekte plekjes, lokale ondernemers en relevante buurtinitiatieven. Als je daarvoor belangstelling hebt, kan de gids je matchen met een van de initiatieven. Zo is het gemakkelijk om bij bestaande netwerken aan te sluiten en mogelijk mee te doen in de buurt. Ivar Manuel van het dagelijks bestuur van tadsdeel Oost: ‘We vinden dit een actieve en betrokken manier om bewoners uit te nodigen om ergens bij aan te sluiten, normaal moeten de bewoners zelf de eerste stap zetten.”

De eerste tours zijn op zaterdag 13 en 27 mei, van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname is gratis. Bewoners die al langer dan 12 maanden in de buurt wonen, mogen ook deelnemen. Aanmelden of op de hoogte blijven kan via www.buurtgids.nl.