Home Eten&Drinken Buurthoreca aan Ringdijk: de Vergulden Eenhoorn

Buurthoreca aan Ringdijk: de Vergulden Eenhoorn

0

De Vergulden Eenhoorn aan de Ringdijk uit 1702 was achtereenvolgens een boerderij, apotheek, kinderdagverblijf en buurthuis. Sinds eind april zit er een restaurant dat warme betrekkingen met de buurt wil onderhouden.

Door Jan Molenaar | Beeld  Hans Heitgeert

Toen ik hier enkele jaren geleden Spaanse les volgde, in de buurthuisperiode van De Vergulden Eenhoorn, voelde ik me al gelukkig als ik het tuinhek gepasseerd was. Nog altijd bieden de tuin en het interieur een charmante aanblik.

Beste idee
In 2010 schreef de gemeente een prijsvraag uit voor het beste idee voor deze plek. Vanwege de monumentale status wilde de gemeente het pand niet verkopen. In de finale nam brouwerij de Prael het op tegen restaurant Fifteen en de horecaondernemer Pim Evers met compagnons. Deze laatste ploeg – al bekend in Amsterdam als eigenaar van Hannekes Boom, Bloemenbar, Disco Dolly en nachtrestaurant Cannibale Royale – trok aan het langste eind. Dat zij in hun plan repten van een buurtfunctie van het restaurant, telde in hun voordeel.

Verbouwing
Een flinke verbouwing was nodig, gecompliceerd door de monumentale status van dit langgerekte ‘dwarshuis’. Maar op 22 april opende het nieuwe restaurant dan zijn deuren, voor de buurt althans. Twee dagen later was de echte start voor andere bezoekers.

Iedereen welkom
De sfeer op die 22ste april is inderdaad die van een buurtborrel. Evers vertelt dat hij een zeer brede doelgroep wil aanspreken met De Vergulden Eenhoorn. Zijn ambitie is dat je er goed kunt dineren, maar dat ook mensen van bijvoorbeeld de voetbalclub zich na de wedstrijd welkom voelen om iets te drinken. De inrichting varieert dan ook van lange tafels tot intieme tafeltjes voor een gezellig diner.

Rudolf Diesel-groep
Voor de tuin circuleren volop plannen: van moestuin tot kruidenwand. Er is overleg met de Rudolf Diesel-groep, een aantal buurtbewoners met groene ideeën. Een Marokkaanse man heeft geopperd om hier met vrienden te gaan schaken in de rustige uren. Je kunt kinderen laten kanovaren in de water bij de Ringdijk, terwijl hun ouders een kopje koffie in de tuin drinken. Of het zou leuk zijn om in datzelfde water een race voor eenden (geen echte) te houden.

Met omwonenden
Pim Evers – bijgestaan door mede-eigenaren Arie de Vries (chefkok), Thomas Anderiesen, Matan Schabracq en Tamir Schabracq – wil van deze historische locatie samen met omwonenden een succes maken. Oost kan naar mijn idee een horecagelegenheid met een buurtfunctie wel gebruiken. Hippe cafés voor jonge mensen hebben ook hun waarde, maar hebben we inmiddels voldoende. Hopelijk wordt De Vergulden Eenhoorn inderdaad een plek waar mensen uit de buurt samenkomen, de krant lezen of gewoon genieten van deze groene oase, pal naast een gebied waar de laatste jaren flinke hoogbouw is verrezen.