Home Overzicht Buurthuis, Oase van nabuurschap

Buurthuis, Oase van nabuurschap

0

Wie door de Vrolikstraat naar metrohalte Wibautstraat loopt, ziet aan de rechterkant, achter een bescheiden pui, Buurthuiskamer Oase. Ooit had de Vrolikstraat de naam de saaiste en treurigste straat van Amsterdam te zijn. Een groep buren nam het initiatief om een ‘oase’ van nabuurschap te organiseren: de Vrolikstraat kreeg een eigen buurthuiskamer, lang voordat de gemeente het participatiebeleid hoog in het vaandel voerde.

Door Rose Bartholomé

Vanwege de renovatie dreigde Oase te verdwijnen. De woningbouwvereniging had echter geen rekening gehouden met Lenie Nissink en Sylvia Schellevis. Deze doortastende dames vonden dat een mooi initiatief als Oase niet mocht sneuvelen. ‘Met behulp van een team vrijwilligers en een grote dosis enthousiasme hebben wij het pand van de woningbouwvereniging kunnen huren,’ vertelt Sylvia. ‘Wij hebben een stichting gevormd met Wim Konijn als penningmeester. Als stichting kregen wij een beetje financiële steun van het stadsdeel, het Oranjefonds en het VSB-fonds.’

Oase heeft het goed voor elkaar: een prachtige buurthuiskamer met tuin en een professionele keuken.

Zonder stekels
Lenie en Sylvia zijn op dit moment nog net zo enthousiast als in het begin. De eerste vrijdag van de maand staat in het teken van lekker eten. Buren die hun oorsprong hebben in verschillende windstreken zetten om de beurt de koksmuts op. Zo heeft Deyanira laatst een authentieke Mexicaanse cactussalade gemaakt. ‘Zonder stekels,’ stelt Sylvia mij gerust. ‘Het leuke is dat Oase soms een opstap is om met kookkunsten een inkomen te verdienen. Ken jij het geheim van de Vrolikstraat? Dat zijn de Indonesische rijsttafels van Herly. Op Koningsdag haal je bij haar overheerlijk Indonesisch eten. Je moet wél haar keukenraam weten te vinden.’ Herly kookt nu professioneel en niet alleen Indonesisch. Ook op de maandelijkse filmavond maakt zij het eten.

In Oase is nog veel meer te doen. Dinsdags en zaterdags kun je er lunchen. Voor een klein bedrag wordt een overheerlijke soep geserveerd. Je kunt er ook Spaanse les volgen en boeken ruilen. De middagen staan in het teken van huiswerk maken en bijlessen. Roeland Roos, een voormalig docent wiskunde en personal coach, geeft scholieren begeleiding bij exacte vakken.

Van denksporten tot handwerken
Oase biedt buurtbewoners ruimte zodat die zelf iets voor de buurt kunnen organiseren, bijvoorbeeld een cursus, een workshop of een burenquiz. Buren kunnen een wandelgroep starten, een workshop geven of een lezing organiseren. In Oase is veel mogelijk. Sylvia: ‘Wij willen een brede groep mensen in Oase ontvangen. Wij willen bijvoorbeeld ruimte bieden aan Marokkaanse vrouwen zodat die kunnen komen handwerken. Ook denksporters zijn welkom. Zij kunnen ’s avonds bridgen of cryptogrammen maken.’

De gebruikers moeten zelf de huurkosten opbrengen. Voor activiteiten gericht op buren met koopkracht is dat geen probleem. Voor mensen met een kleine beurs of activiteiten die een langzame start hebben, vormt de huurprijs soms wel een beletsel.

Bij de start dachten Sylvia en Lenie dat er vooral behoefte was aan ruimte voor cursussen en lezingen. Nu blijkt dat er veel vraag is naar ruimte om iets te vieren of te vergaderen. Zo vierde een Eritrees gezin hier een verjaardag voor de kinderen, een Marokkaanse familie gaf een bruiloftsdiner en de Zweeds-Nederlandse Vereniging viert hier jaarlijks het Kreeftenfeest. ‘De losse verhuur moet het op den duur mogelijk maken om meer activiteiten voor mensen met een kleine beurs te organiseren,’ zegt Lenie.

Het gaat zo goed dat Sylvia en Lenie het bijna niet kunnen bijbenen. Het kost wel veel tijd. Daarom zijn zij op zoek naar vrijwilligers die af en toe het pand openen en gebruikers wegwijs maken. Buurtgenoten, loop een keer binnen: Vrolikstraat 281. Kijk op www.oasestichting.nl of voeg Buurthuiskamer Oase toe aan Facebook.