Home Kunst Buurtmusea zoeken elkaar op en laten zich zien tijdens fietstocht

Buurtmusea zoeken elkaar op en laten zich zien tijdens fietstocht

0
Museum zonder muren organiseerde Translumen in de Transvaalbuurt. met lichtobjecten.

Amsterdam is rijk aan musea, niet alleen grote en bekende instellingen, maar ook kleinere (buurt)musea, die de verhalen vertellen van het leven in de verschillende delen van de stad. Deze kleinere museale initiatieven nemen het publiek mee door buurten en wijken, van vroeger en nu, aan de hand van interactieve exposities en stadstours. Onder de naam ‘Museum om de Hoek’ werken een aantal kleinere (buurt)musea in Amsterdam samen. Op zondag 9 juli organiseren zij een fietstocht van Oost naar West langs deelnemende instellingen onder de noemer ‘Op Bezoek bij Museum om de Hoek’.

De musea liggen midden in de wijken en het zijn vaak bewoners die actief bijdragen aan de tentoonstellingen en activiteiten voor bezoekers. Ze leggen op een maatschappelijk relevante manier contact tussen buurtbewoners, erfgoed en kunst: de bewoners zijn letterlijk aan het woord; hun stem is terug te zien en te horen in het diverse museale aanbod van deze organisaties, die gevestigd zijn door de gehele stad.

Nieuw samenwerkingsverband
Een aantal van deze kleinere (buurt)musea heeft zich verenigd in het samenwerkingsverband ‘Museum om de Hoek’. Op deze manier willen zij de krachten bundelen en een nog breder publiek laten delen in dat wat de ‘buitengebieden’ van Amsterdam te bieden hebben. Al veel mensen hebben de buurtmusea ontdekt. Inwoners van Amsterdam die, behalve in hun eigen buurt, geïnteresseerd zijn in andere delen van de stad. Maar ook steeds meer (internationale) toeristen weten de kleinere musea te vinden. Museum om de Hoek laat de stad op een andere manier beleven en gaat in gesprek met allen die haar beleven. Het lokale karakter, de binding van en met bewoners en de authentieke beleving spreekt bezoekers aan.

Fietstocht van Oost via Noord naar Nieuw-West
Zondag 9 juli 2017 is er onder de noemer ‘Op Bezoek bij de Musea om de Hoek’ een fietstocht langs verschillende buurtmusea in Amsterdam: Indische Buurt Museum, Museum Perron Oost, Museum Amsterdam Noord, het Van Eesteren Museum en Street Art Museum Amsterdam. Op iedere locatie is uiteraard iets te zien of te doen. De fietstocht start om 10.00 uur bij het Indische Buurt Museum en eindigt rond 16.00 uur bij het Street Art Museum Amsterdam. De route heeft een totale lengte van ongeveer 15 kilometer. Iedereen rijdt op zijn eigen fiets. Deelname kost 18 euro en is inclusief toegang tot alle musea, een kop koffie of thee onderweg en een drankje op de eindlocatie. De bijdrage komt ten goede aan de deelnemende instellingen.

De fietstocht is een idee van en wordt geproduceerd door Jasper Visser [VISSCH +STAM] i.s.m. San Jonker. Tickets zijn te bestellen via Eventbrite