Home Nieuws uit Artis Caesar, de iconische leeuw van Artis overleden

Caesar, de iconische leeuw van Artis overleden

0
Leeuw Caesar op de dag dat hij 20 jaar werd. Foto Artis, Ronald van Weeren

De leider van de leeuwengroep in Artis is vandaag doodgegaan. Caesar is 20 jaar geworden. Door zijn ouderdom viel hij de afgelopen maanden af en ging zijn lichamelijke toestand achteruit. Vanaf woensdagmiddag verslechterde zijn conditie dusdanig dat is besloten de leeuw donderdagochtend te laten inslapen.

In Artis leven er nu nog twee leeuwinnen, beide zijn nakomelingen van de leider. De medewerkers van Artis zijn geraakt door deze gebeurtenis.

Voor katachtigen is 20 jaar is zeer oud. In het wild wordt een leeuw (Panthera leo) gemiddeld 10 tot 14 jaar. De leeuw Caesar heeft 19 jaar in Artis geleefd en was een grote bekende bij de bezoekers. Zijn donkere manen en indringende geluid maakten veel indruk op jong en oud. Hij is in mei 1998 geboren en leefde sinds 1999 op het Kerbertterras van Artis. Hij bracht 21 nakomelingen voort, waaronder de twee dochters die nu nog in Artis leven.

Leeuwen kennen geen proces van rouwverwerking zoals mensen dat kennen. Maar in tegenstelling tot alle andere grote katachtigen, die solitair leven, zijn leeuwen wel groepsdieren. Het is daarom mogelijk dat de twee leeuwinnen de komende periode onrustig zijn. Omdat leeuwen van nature in een groep met een mannelijke leider leven, voegt Artis op termijn een nieuwe man bij de leeuwinnen.

Vorig artikelStraks zo’n 600 logés in het Oosterpark
Volgend artikelPolitie zoekt betrokkenen verkeersruzie Oostelijke Handelskade