Home Eten&Drinken Café Douwes: Zomertuin en warme winterplek van het Boerhaaveplein

Café Douwes: Zomertuin en warme winterplek van het Boerhaaveplein

0

Yoeri Douwes werd al op drieëntwintigjarige leeftijd eigenaar van café Douwes aan het Boerhaaveplein en was daarmee een van de jongste café-eigenaren van de stad. Hij veranderde een kroeg met klein publiek in een modern buurtcafé voor jong en oud, dat ook door studenten en docenten van de nabijgelegen campus wordt bezocht en waar verenigingen borrelavonden houden. ’s Zomers is het prachtige terras de tuin van het Boerhaaveplein. Op winteravonden is de grote bar van het met warme kleuren ingerichte café dé plek voor een avond gezelligheid.

Lewis Daniels

Voordat Yoeri het café overnam werkte hij in een restaurant. ‘Dat beviel goed, maar een eigen zaak waar ik zelf de sfeer kan bepalen ligt mij meer. Ik houd ervan mensen te vermaken en samen een leuke avond te hebben. Een eigen café in de buurt waar ik ben opgegroeid was een buitenkans. Het is leuk dat de meest uiteenlopende mensen hier met elkaar in contact komen. Dat geeft kleur aan de buurt. Ik ben blij daaraan bij te dragen.’

Tijdens belangrijke voetbalwedstrijden is de bar een klein stadion

Een dag in café Douwes begint om 12.00 uur. Meestal is het dan nog rustig. Vanaf 13.00 uur wordt het drukker. Tegenover het café is een basisschool. Als de zon schijnt drinken ouders graag een kopje koffie op het terras voordat ze hun kind ophalen, maar ze schuilen er ook voor de regen. De meeste vaste bezoekers komen later op de middag. Gaandeweg de avond volgen studenten en jongeren.

In het weekend wordt het café – zonder dat het is afgehuurd –  vaak gebruikt als feestlocatie voor verjaardagen en andere vrolijke bijeenkomsten omdat het genoeg ruimte heeft voor zeventig man en uitstekend bereikbaar is. Metrostation Weesperplein en tramhalte Beukenweg zijn vlakbij.

Tijdens belangrijke voetbalwedstrijden verandert de bar in een klein stadion. Het is dan dringen voor een goeie plek bij het grote scherm, zeker na de goede resultaten van Ajax in de Champions League en de bekercompetitie.

Zoals in de meeste cafés is bier het populairst. Vorig jaar is daarom de bierkaart vernieuwd. Er zijn nu twee wisseltaps met altijd een seizoenbier en een ander speciaalbier.  Ook cocktails zijn in trek. Het ruime keuzeaanbod heeft voor elk wat wils.

Het terras was afgelopen zomer een enorm succes, maar de vraag naar eten bleek groter dan het aanbod. Daarom wordt dit jaar de kleine kaart uitgebreid. Zo kan de middag makkelijk overlopen in de avond.

Op 1 juli bestaat het café alweer vijf jaar. Dat wordt gevierd met een barbecue, een dj en Hollandse artiesten.

Café Douwes,  Tweede Boerhaavestraat 52 is van maandag tot en met zaterdag tussen 12.00 en 01.00 geopend.

www.bardouwes.nl