Home Rob Zwetsloot Carnaval boven en onder de grote rivieren

Carnaval boven en onder de grote rivieren

0

Ik woon boven de grote rivieren. Ten zuiden daarvan begint de Mediterranee. Dit werd mij ooit uitgelegd door een cultureel antropoloog die een studie had verricht naar dit gebied. Terra Incognita voor mij. Ginder spreekt men onverstaanbare dialecten of Nederlands met een zachte G. Corruptie. Decadentie. Flessentrekkerij. Geldverspilling. Zinloos geweld. Overspel. Kindermisbruik. Dronkenschap, Verkleedpartijen. En uiteraard carnaval.

Carnaval is een jaarlijks katholiek feest waar men zich raar verkleed, zichzelf bedrinkt en massaal vreemdgaat. Dat is hun cultuur en daar moeten we respect voor hebben. Het land van schuttersverenigingen, varkensfokkerijen, xtc labs, PSV, worstenbroodjes, vlaaien, Roy Donders, Frans Bauer en Geert Wilders. Geert Wilders die afgelopen weekend Spijkernisse op z’n kop zette door daar zijn verkiezingscampagne te beginnen, omringd door breedgeschouderde lijfwachten, angstig kijkende politieagenten en een enorme kudde journalisten, fotografen en cameramensen.

Mooi Spijkernisse, romantisch Spijkernisse. Het was een bizarre carnavalsoptocht daar in Spijkernisse. En Geert Wilders fungeerde daar als buutreedner. Dat is daar beneden de grote rivieren een folkloristisch personage dat komisch bedoelde teksten ten gehore brengt, waarvan iedereen weet dat het hier slechts scherts en luim betreft. Geert herhaalde nogmaals zijn sterkste de lachlust opwekkende teksten. Ik wordt minister president. En, ik ga het land terug geven aan de mensen. Iedereen weet dat dit allebei onmogelijk is. Weinigen lachen erom.

Wie wel ongetwijfeld gelachen heeft om deze bizarre carnavalsvertoning is Martin Bosma, de trouwe adjudant van Geert Wilders. In zijn luxe appartement vlakbij het Muiderpoortstation, ver weg van Spijkernisse en veilig boven de grote rivieren. Met Martin heb ik jaren samengewerkt, en hij vertrouwde me ooit toe dat regeren niks voor de PVV is. Geert en hij krijgen slapeloze nachten als ze terugdenken aan de tijd dat de LPF, na de moord op Pim Fortuyn, in de regering zat. Daarmee kregen we een operette van ongekende proporties. Dat nooit, hadden Geert en hij afgesproken. En trouwens, zonder in de regering te zitten want het beleid van de overheid al een enorm eind richting PVV opgeschoven. Daarvoor hoefden ze helemaal niet mee te besturen. Lekke klagen, zieken en zeuren in de Tweede Kamer is goed genoeg voor de PVV. Al die linkse journalisten boven de grote rivieren wil hij niks mee te maken hebben. En Geert Wilders gaat lekker carnaval vieren.

En het is maar dat u dat weet…