Home Overzicht Carnival of the Oppressed Feelings trekt door de stad

Carnival of the Oppressed Feelings trekt door de stad

0

Op zaterdag 28 oktober 2017 trekt het Carnival of the Oppressed Feelings door de straten van Amsterdam. Deze performatieve demonstratie, een initiatief van de Russische kunstenaar Gluklya, brengt vluchtelingen, artiesten en iedereen die zich betrokken voelt bijeen in een grotesk carnaval.

Het Carnival of the Oppressed Feelings is het resultaat van een serie workshops en ontmoetingen van Gluklya met vluchtelingen in haar atelier in Lola Lik, een broedplaats in de voormalige Bijlmerbajes, gelegen naast het AZC Wenckebachweg. Tijdens deze sessies werd gezamenlijk gezocht naar nieuwe expressievormen voor emoties die als gevolg van taalbarrières vaak moeilijk te uiten zijn. Zo werden in voorbereiding op het carnaval kostuums, maskers, muziek en objecten gemaakt die zeggingskracht geven aan angst, kwetsbaarheid, eenzaamheid en aan hoe het voelt om te wonen in een voormalige gevangenis. Het carnaval is niet alleen bedoeld als krachtig gebaar om nieuwkomers welkom te heten, ook willen we vluchtelingen zichtbaarheid en een stem geven in het publieke domein.

Ontmoeting van angsten
Tijdens de demonstratie gaat het om de ontmoeting met het onbekende, wat vaak gepaard gaat met de ontmoeting van angsten. En welk ritueel is meer geschikt voor het verjagen van onze demonen en monsters dan het carnaval? Geldende regels en conventies worden hier opgeschort en iedereen is zowel toeschouwer als deelnemer. Het hart van de mars wordt gevormd door vijf (poëtische) politieke partijen die als metaforen dienen voor de ‘monsters’ die vluchtelingen tegen het lijf lopen op hun weg naar integratie. Zo lopen uitbundig uitgedost mee: The Potato Eaters Party, The Monsters Party, The Language of Fragility Party, The Recycling Prison Party en The Spirits of History Party. Door zo uit te vergroten hoe we in de samenleving omgaan met kwetsbaarheid en trauma’s houdt Gluklya ons een spiegel voor.

Performances onderweg
De mars start om 13.00 uur vanaf AZC Wenckebachweg met een dansperformance. Onderweg stoppen we op diverse locaties voor theatrale en performatieve interventies. De tocht eindigt bij het monument op de Dam waar Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum het Manifesto of the Utopian Unemployment Union voorleest dat gezamenlijk is geschreven door vluchtelingen en maatschappelijke organisaties. Route en programma worden later bekend gemaakt op www.taak.me

Kunstenares Gluklya
De Russische kunstenares Gluklya (Natalia Pershina – Yakimanskaya), nu woonachtig in Amsterdam, is lid van Chto Delat en medeoprichter van The Factory of Found Clothes (FFC). Sinds 2002 werkt zij met vluchtelingen en andere kwetsbare groepen en ontwikkelt zij methoden voor het gezamenlijk vervaardigen van conceptuele kleding die een mentaal emotionele toestand uitdrukken. Tevens is zij oprichter van de Utopian Unemployment Union of Amsterdam waarbinnen migranten, kunstenaars en instituten bijeenkomen met als doel modellen te ontwikkelen voor artistieke productie op het snijvlak van kunst, economie, pedagogiek, sociale wetenschappen en activisme.