Carolina Eyck laat je kennismaken met haar mysterieuze theremin

0

De theremin is een mysterieus elektronisch instrument, dat je bespeelt zonder het aan te raken. In het concertprogramma The Theremin Stories zal de Duitse theremin-speler Carolina Eyck met haar feilloze techniek laten horen hoe de theremin de afgelopen honderd jaar klonk. Daarna is er een workshop voor mensen die het instrument willen leren kennen en voor gevorderde spelers.

Carolina Eyck is wereldwijd een van de beste vertolkers op de theremin. Toen zij zeven jaar was, kreeg ze haar eerste lessen van Lydia Kavina, familielid van professor Léon Theremin, de uitvinder en naamgever van het instrument. Op haar vijftiende debuteerde zij bij de Berliner Philharmoniker. Sindsdien perfectioneert zij haar skills op dit elektronische instrument dat je bespeelt, zonder het aan te raken. Door je handen rond twee antennes te bewegen, worden toonhoogte en volume beïnvloedt.

Carolina Eyck, een van de beste vertolkers op de theremin.

Deze ochtend staat Carolina Eyck als gastmusicus centraal in een concert rond de mysterieuze theremin die precies honderd jaar geleden werd uitgevonden. Met haar feilloze techniek in de lucht zal zij laten horen hoe de theremin de afgelopen honderd jaar klonk, in uiteenlopende muzikale stijlen. Zij wordt daarbij begeleid door organist Ere Lievonen op het Fokker-orgel en de bekende Nederlandse componist/uitvoerder Wouter Snoei, waarbij de overeenkomsten en de verschillen tussen de theremin en het 31-toonsorgel goed te horen zullen zijn.

Workshop
Na afloop van het concert is er aanvullend een workshop waarbij Carolina Eyck uitleg geeft over de speciale acht-vingers-techniek die zij al op jonge leeftijd ontwikkelde. Deze techniek wordt nu gebruikt door thereministen over de hele wereld en heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop het instrument bespeeld wordt. Daarnaast zal Eyck laten zien hoe het instrument gestemd moet worden en geeft zij instructies voor eenvoudige oefeningen die deelnemers op de door haar meegebrachte theremin mogen uitvoeren. Ook zal er tijd zijn voor improvisaties, waarbij Eyck de verscheidenheid aan geluiden laat horen die de theremin te bieden heeft.

The theremin stories met Carolina Eyck op theremin, Ere Lievonen op het Fokker-orgel en Wouter Snoei, live electronics | 12 mei in het Muziekgebouw | concert 11.00 uur | workshop 12.45 uur.

Tickets voor het concert  | Tickets voor de workshop  | Check  www.huygens-fokker.org

 

Vorig artikelEerste zondag van de maand samen jammen bij Lolajam
Volgend artikel‘Republiek aan zee’ laat zien hoe Nederland als maritieme natie werd gevormd