Home Exposities Cool CBK

Cool CBK

CBK Amsterdam heeft een nieuwe plek gekregen in winkelcentrum Oostpoort. Op deze ruige locatie programmeert CBK tot in ieder geval het einde van het jaar spannende exposities en performances. Nu met twee bijzondere exposities.

Expositie
Elisa van Schie
textielvormgerving

Van 13 september tot en met 13 oktober

Eigenlijk is Elisa van Schie naast kunstenaar ook verzamelaar. Een groot deel van haar werkruimte wordt in beslag genomen door spullen en materialen. Ze verzamelt veel verschillende dingen maar vooral lappen textiel, kastjes, lades, ansichtkaarten, opgezette dieren en mooie stukken hout. De meeste dingen vindt ze op straat of in tweedehands winkels.

Haar werken zijn meestal sprookjesachtige, figuratieve en toegankelijke beelden. Soms kun je ze gebruiken, bijvoorbeeld als kastje, soms gaan ze maar een paar weken mee, omdat ze gemaakt zijn van vergankelijke materialen zoals kaas of brood.

Sinds haar studietijd (textielvormgeving) houden haar werken het midden tussen vrije kunst en toegepaste kunst. Elisa van Schie vindt het vooral interessant als een beeld/object een onverwachte functie blijkt te hebben, of als het niet meer duidelijk is of het om de toepasbaarheid van het object gaat, of om het beeld zelf.

Expositie
Dagmar de Kok
Keramiek

Van 13 september tot en met 13 oktober

De basis voor het artistieke proces van beeldend kunstenaar Dagmar de Kok wordt gevormd door een combinatie van visuele prikkels uit het leven van alledag en haar historisch besef dat gevoed wordt door studie, literatuur en beeldende kunst.

Haar recente werk is geïnspireerd door verschillende bekende (Zuid) Afrikaanse volksverhalen, die al honderden jaren verteld worden vanuit de orale traditie die Afrika kent. De kunstenaar heeft de verhalen vertaald in klei. Volksverhalen hebben vaak meerdere verborgen lagen. De thematiek is universeel, maar kan worden uitgedrukt in verschillende personages. Het volksverhaal speelt zich niet af in één specifieke bevolkingsgroep of volk, sterker nog de karakters worden bijna altijd gerepresenteerd door dieren. Dieren spelen een hoofdrol en worden gebruikt om levenslessen, in tot verbeelding sprekende woorden, uit te drukken. Op deze manier komen thema’s als verraad en wreedheid niet schokkend of kindonvriendelijk over en daarom worden deze verhalen vaak ook aan kinderen verteld


CBK Amsterdam
Waldenlaan 12

CBK Amsterdam is een ontmoetingsplek voor hedendaagse beeldende kunst. Met tentoonstellingen, kunstuitleen, educatieve activiteiten, concerten en designplatform CBKamer.


Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here