Home Exposities CBK Amsterdam

CBK Amsterdam

0

Naar aanleiding van de publicatie Roots uit de serie Grafisch Ontwerpers van uitgeverij [Z]OO, exposeert Milou Hermus een overzicht van haar autonome en toegepaste oeuvre. Zij combineert dat met het oeuvre van beeldend kunstenaar en overleden echtgenoot Ton Blommerde; zijn werk zal daarmee voor het eerst in de openbaarheid worden gebracht. Naar aanleiding van deze expositie maakte Milou van Tons werk een prachtig boek.

Expositie
De (her)ontdekking

Te zien van 8 december tot en met 5 januari

Illustrator en beeldend kunstenaar Milou Hermus (1947) breekt in 1973 door met de zogenaamde ‘ketchuptekeningen’, een modereportage in de Avenue. Ze wordt bekend om haar erotische getinte werk.

Na een sabbatical in 1987 veranderde het figuratieve langzaam in lyrisch abstract werk. Ze experimenteert met kalligrafie, kleur en compositie, steeds op zoek naar de grenzen van het medium; bestaat autonome kunst wel of is elke vorm van kunst de invulling van een opdracht, al is het maar een door de kunstenaar aan zichzelf gestelde opdracht.

Na de dood van haar geliefde kiest ze opnieuw voor het figuratieve: ze schildert Les Belles Hollandaises, een serie levensgrote portretten van vijftien vrouwen die dertig jaar eerder in de erotische periode model hebben gestaan; tentoongesteld in museum Van der Toght in Amstelveen. Hollandse Heren, de portretserie van achttien bekende mannen, is een logisch gevolg en werd geëxposeerd in de Kunsthal in Rotterdam.

Uit beide series en uit het abstracte werk is een keuze gemaakt voor de aanstaande expositie.

Beeldend kunstenaar Ton Blommerde (1946- 2005) werkte vooral in de beslotenheid van zijn ateliers. In ruim veertig jaar ontstond een oorspronkelijk, veelzijdig en bezield oeuvre waarvan af en toe iets in de openbaarheid kwam, maar dat vooral zijn woonhuis verrijkte. Ook na zijn dood.

Nu, 13 jaar later, is het tijd om de werken uit de schaduw in het licht te brengen. Eindelijk treedt Ton naar buiten. Want hij exposeerde nooit.

 


CBK Amsterdam
Oranje-Vrijstaatkade 71

CBK Amsterdam is een ontmoetingsplek voor hedendaagse beeldende kunst. Met tentoonstellingen, kunstuitleen, educatieve activiteiten, concerten. En er is een leestafel.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here