Home Kunst Chinese kunstenaar Ai Weiwei trekt zeven kilometer lange lichtlijn door de stad

Chinese kunstenaar Ai Weiwei trekt zeven kilometer lange lichtlijn door de stad

0

De wereldberoemde Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei stelt tijdens het Amsterdam Light Festival op spectaculaire wijze grenzen ter discussie door een zeven kilometer lange lichtlijn als een grens door de stad te trekken. Hij is een van de vijfendertig kunstenaars die een kunstwerk maakten voor, wat wel wordt genoemd, het grootste openlichtmuseum ter wereld.

Met het kunstwerk ‘thinline’ stelt Ai Weiwei de betekenis van grenzen ter discussie: wie bepaalt eigenlijk grenzen en wie beheerst ze? Wie mag een grens oversteken en wie wordt geweigerd? Ai Weiwei tekent letterlijk een grens door de stad, die de gehele vaarroute van het festival volgt. Dit doet hij door een zeven kilometer lange lichtlijn langs en door de Amsterdamse grachten te trekken. Ai Weiwei heeft zich laten inspireren door de eroev, een grens die Orthodoxe joden zichzelf stellen met behulp van een dunne lijn in de stad, waarbinnen zij tijdens de Sjabbat objecten buiten hun huis kunnen vervoeren.

Enorme belangstelling van kunstenaars
Dit jaar toonden ruim 2.500 kunstenaars uit 98 verschillende landen interesse om deel te nemen aan het festival. Dit leidde tot inzendingen van 800 kunstenaars uit meer dan 45 landen. Daaruit werden ruim 35 concepten geselecteerd. Die zijn te zien van eind november tot en met 21 januari tijdens de zesde editie van Amsterdam Light Festival. Dan verlichten kunstwerken en installaties van hedendaagse kunstenaars, designers en architecten de Amsterdamse grachten en het Marineterrein. Kunstenaars zijn voor deze editie uitgedaagd om binnen het thema ‘Existential’ te werken. Met Existential wil het festival bezoekers stimuleren na te denken over wat mensen verenigt en welke rol licht hierin speelt.

Op het water
Zoals elk jaar is het festival zowel vanaf het water als het land te bewonderen. De waterexpositie presenteert een groot aantal lichtkunstwerken op de grachten, die dagelijks van 17.00 tot 23.00 uur verlicht zijn (tijdens Oud en Nieuw tot 20.00 uur).

Engelse deelnemers aan de waterexpositie van Amsterdam Light Festival zijn kunstenares Rona Lee en Balmond Studio. Uit Kosovo is er Driton Selmani en ook Bagus Pandega uit Indonesië levert een bijdrage. Nederlandse kunstenaars en studio’s zijn Lambert Kamps, Floriaan Ganzevoort, Victor Engbers, Paul Vendel & Sandra de Wolf, Claes Meijer, Lynne Leegte, VENIVIDIMULTIPLEX, Lighting Design Academy, VOUW, HOH Architecten en Gerard Slokker & Ludy Feyen. De Verenigde Staten zijn vertegenwoordigd door Lauren Ewing en Ben Zamora, uit België maakt designbureau ACTLD van Koert Vermeulen zijn opwachting en ook is er een werk van de Duitse Claudia Reh te bewonderen.

Parklicht
Tijdens het Amsterdam Light Festival is er op 28 t/m 30 december in het Oosterpark de expositie Parklicht. Met ruim een dozijn lichtinstallaties, -sculpturen en -projecties. Allemaal gebaseerd op het gebruik van wit licht.

Aan land
Op het land worden dit jaar voor het eerst lichtkunstwerken tentoongesteld op het Marineterrein, van 14 december tot en met 7 januari. De kunstwerken zijn van 17.00 tot 22.00 uur verlicht (tijdens Oud en Nieuw tot 20.00 uur).

Aan de landexpositie nemen de Nederlanders Peter Vink, Vinny Jones, Helmut Dick, Lidy Six, AlexP, Nick Verstand & Sjoerd Ter Borg, Bas Peeters, Verena Hall, Hanna Betsema en het Amsterdam Creative Industries Network deel. Uit Japan zijn er Takeo Sugamata en Yasuhiro Chida en ook het Italiaanse ATI Suffix levert een bijdrage. Daarnaast zijn er kunstwerken van Reanne Niceforo & Phil Sutherland uit Canada, Moritz Waldemeyer en Liubov Moskvina uit Duitsland.

Check voor meer info amsterdamlightfestival.com