Home Overzicht Cineast Martin Koolhoven​​ en criticus ​Gawie Keyser​​ in gesprek over Altman’s ​McCabe...

Cineast Martin Koolhoven​​ en criticus ​Gawie Keyser​​ in gesprek over Altman’s ​McCabe and Mrs Miller

0

Deze maand vertoont Studio/K een gevarieerde winterselectie, met op woensdag 12 december Robert Altman’s ​McCabe and Mrs Miller (1971). ​Voorafgaand zullen cineast Martin Koolhoven​​ en criticus ​Gawie Keyser​​ met elkaar in gesprek gaan over de film binnen de context van de New Hollywood beweging.

De gasten van de /K-Talk zijn regisseur Martin Koolhoven, maker van Oorlogswinter en Brimstone en presentator van De Kijk van Koolhoven, een nieuw VPRO-filmprogramma op televisie, en Gawie Keyser, popculture-specialist, filmdocent en criticus van het weekblad De Groene Amsterdammer.

Koolhoven en Keyser zullen McCabe and Mrs. Miller bespreken in de context van de New Hollywood beweging, waarvan regisseur Robert Altman (M*A*S*H, Nashville) aan de frontlinie stond. Ook zullen ze je vertellen over de magische tegenstelling van sneeuw-western en de subversieve kijk van Altman’s anti-western geeft op het traditionele idee van de Amerikaanse frontier.

McCabe and Mrs Miller​ is een western die geen western is. Regisseur Robert Altman ging volledig tegen de western-conventies in met McCabe and Mrs Miller, wat zich afspeelt in 1902. Beroepsgokker Beatty bouwt een bordeel in een stadje in het westen van de V.S. Het ooit zo zedige stadje verandert in een lustoord, zeker nadat de Britse Christie zakenpartner wordt. De film is eigenzinnig en geeft de sfeer rond de eeuwwisseling treffend weer. Leonard Cohen componeerde en vertolkte enkele nummers speciaal voor de film, die naadloos past in onze ijskoude winterse maand.

McCabe and Mrs Miller op 12 december om 19.00 uur. Gratis met Cineville. Reserveren. 020 692 0422

Andere films in de reeks Koelbloedig in /K zijn op 5 december
Lady Snowblood (1973), op 19 december ​Fargo (1996) en op
26 december The Nightmare Before Christmas (1993).

Check www.studio-k.nu/bioscoop