Home Rob Zwetsloot Cinekid is van levensbelang

Cinekid is van levensbelang

0

Het is een verhuizing die zich in het diepste geheim heeft voltrokken. Zonder dat het iemand is opgevallen. Opeens is het Marineterrein aan het Amsterdamse Oosterdok. Kinderhoofdstad van Nederland, of misschien wel van de hele wereld. Daar is vanaf dit jaar Cinekid gevestigd, het grootste kinderfilm festival in de hele wereld.

Het belang daarvan is niet te onderschatten. Film heeft een grote invloed op de tere kinderziel, weet ik uit eigen ervaring. Toen ik nog jong en onschuldig was en aan mijn moeders rokken hing, had ik een enorme hekel aan school met al die orde, tucht, discipline, regelmaat en de terreur van proefwerken. Aan huiswerk had ik een broertje dood. Met veel list en bedrog heb ik toch nog een aantal diploma’s bemachtigd, waar je vervolgens dan weer niks aan blijkt te hebben.

Veel goeds geleerd heb ik er niet op die scholen. Nee, dan film. De allereerste cowboyfilm die ik zag staat nog in mijn geheugen gegrift. Daar zag ik wat een echte man is. Van een Duitse jeugdfilm over zeelui kan ik nog steeds de titelsong meezingen. Dankzij de films met Elvis. En ik wilde popster worden en heb ik mijn muzikale talenten ontwikkeld. ‘Alleman’ van Bert Haanstra wekte mijn interesse in de audiovisuele media. Daarin heb ik jarenlang mijn brood erin verdiend.

Van de films in mijn jeugd heb meer geleerd dan op die stomme scholen. Daarom is Cinekid van levensbelang. Als de kinderen van nu, die leven in een tijd van een overvloedig media aanbod, de juiste films zien, zal dat een gunstige invloed op hun leven hebben. En dus op de toekomst van ons land en dus op de hele aarde. En dat allemaal vanuit het Marineterrein in het Amsterdamse Oosterdok. Bij mij om de hoek. Hadden we in mijn jeugd maar zoiets gehad.