Home Overzicht Literaire komedie ‘Circus Reve’ strijkt neer in Betondorp

Literaire komedie ‘Circus Reve’ strijkt neer in Betondorp

0
Foto Bowie Verschuuren

Het idee voor een voorstelling over Gerard Reve speelde al langer. Er lag al iets klaar, maar Joop Schafthuizen de echtgenoot van de overleden schrijver sprak er z’n zegen niet over uit. Dat vertelde regisseur Marijke Schermer in de maandelijkse talkshow van Dwars en oost-online. Schrijver en Reve-kenner Arie Storm schreef daarop een stuk dat niet door Schafthuizen beoordeeld hoeft te worden. Circus Reve is deze maand te zien in Betondorp.

In een halfopen tent, reizend naar twee van zijn voormalige woonplaatsen, Circus Reve terug naar zijn oorsprong. Voor Reve-liefhebbers een feest der herkenning en voor nieuw publiek en jonge generaties een kennismaking met een van de grootste schrijvers die Nederland heeft gekend: Gerard Reve.

Het verhaal
Francisco en Bernard, twee jonge vrienden, verdwalen in Betondorp waar ze een vaag figuur tegenkomen, een soort schim. Dit blijkt de geest van Gerard Reve te zijn. Zonder de schrijver echt te kennen, worden de jongens aangestoken door zijn taal. Voor Reve zelf veranderen de jongens in personages uit zijn werk en leven. Ze dwalen door de Amsterdamse volkswijk van Reves jeugd en reizen vanuit daar verder naar Greonterp, Friesland – en verder. De drie worden vergezeld door een onbekende vrouw die zich voorstelt als fan van de schrijver. Als enige beseft zij dat er snelheid geboden is bij hun ontdekkingsreis naar wat verloren dreigt te gaan: het werk en de taal van een groot schrijver.

Literaire komedie
Het initiatief voor de literaire komedie over Gerard Reve is van actrice Lilou Dekker. Zij is in 2014 afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Samen met drie voormalige klasgenoten speelt zij de voorstelling die wordt geregisseerd door Marijke Schermer. Circus Reve is een coproductie van Theater Oostblok en Stichting Moskou.

Voorstelling op locatie
Het is niet de eerste keer dat Theater Oostblok een stuk buiten het eigen theater brengt. Eerder werd gespeeld op De Nieuwe Ooster en in CBK Amsterdam.

Circus Reve gaat in première op zaterdag 14 april om 20.00 uur. première en is te zien tot en met zondag 22 april. Entree € 16,00. Kaartverkoop via www.oostblok.nl en indien beschikbaar ter plaatse. Deze voorstelling wordt door Oostblok geprogrammeerd op locatie in Betondorp ter hoogte van Onderlangs 72.