Home Duurzaam CityTrees retour leverancier: ze doen hun werk niet

CityTrees retour leverancier: ze doen hun werk niet

0

Vorig jaar plaatste de gemeente acht grote met mos beklede panelen in de Valkenburgerstraat. Iedere CityTree zou de zuiverende werking van 275 bomen voor z’n rekening nemen.  Dat werd bij langer na niet gehaald. De proef kostte 200.000 euro.

Aan beide kanten van de Valkenburgerstraat staan vier CityTrees met een onderlinge afstand van 80 meter. De panelen zijn bijna drie meter breed en ruim vier meter hoog. De filters van een CityTree bestaan uit een bepaalde mossoort die fijnstof, stikstofoxiden en CO2-equivalenten zou moeten absorberen. De panelen zouden 10 tot 20 procent van de fijnstof en 8 procent van de stikstofdioxide uit de lucht moeten halen. In plaats van 20 procent wordt maar 1 procent uit de lucht gezogen. De gemeente zal de CityTrees niet aanschaffen, maar heeft wel 2 ton voor de proef uitgegeven.

De proef met de CityTrees valt onder ‘Knowledge Mile Park’, een gezamenlijk initiatief van bewoners, ondernemers, onderzoekers, studenten en de gemeente. Zij werken samen  om onder andere de luchtkwaliteit op de route Amstelplein, Wibautstraat, Muiderstraat en IJtunnel door het toepassen van vergroening en duurzaamheidsmaatregelen te verbeteren. Er wordt nu onderzocht of de CityTrees kunnen worden vervangen door echte bomen.