Home Duurzaam Commercieel visrestaurant, ideëel doel

Commercieel visrestaurant, ideëel doel

0

Op de Middenweg opent binnenkort een nieuw restaurant. Niets nieuws zou je denken, de horecazaken schieten de grond uit in Oost, maar de eigenaren van Bijvangst hebben een ideëel doel voor ogen. Aan dit doel hangt een luchtje, een visluchtje, want alles draait om de bijvangst.

Door Melissa Plomp

Huibert de Leede is eigenaar van ‘Uit je eigen stad’, een horecabedrijf op een oud rangeerterrein in de Rotterdamse haven. Daar worden varkens en kippen gefokt en groenten en paddenstoelen gekweekt voor in de keuken. ‘Hiermee willen we de voedselketen zo kort mogelijk houden. Geen gesleep met eten en verspilling tegen gaan.’ Er werken onder andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Nu opent hij samen met eigenaren Martijn van der Krogt en Misha Soesman Bijvangst aan de Middenweg. ‘Op een dag stond ik onder de douche en dacht: wat zou ik nog meer kunnen doen tegen verspilling?’

Ondermaatse visjes
Wat is bijvangst eigenlijk? ‘Door een nieuwe wet moeten vissers al hun vangst aan land brengen. Daar zit hun doelsoort bij, bijvoorbeeld slibtong, die veel opbrengt op de veiling, maar ook bijvangst zoals schar, heek en wijting. En dan zijn er nog de ondermaatse visjes, ongeschikt voor menselijke consumptie. Vroeger kon een visser die visjes en de bijvangst weer overboord zetten zodat het ruim minder snel vol was en er meer gevist kon worden op de lucratievere doelsoort’, vertelt Huibert. ‘De kleine visjes gaan nu naar de vismeelfabriek voor veevoer, de meeste bijvangst gaat naar het buitenland. Zonnevis is hier bijvoorbeeld totaal onbekend, maar in Frankrijk is het een delicatesse. Inktvis gaat naar de Middellandse Zeelanden. Als je daar op een terrasje inktvisringetjes bestelt, komen die waarschijnlijk uit de Noordzee. Wij gaan de bekende en onbekende bijvangst op het menu zetten.

Bijvangst ‘leeft’
De eigenaren van Bijvangst willen zich niet alleen met de horeca bezighouden, maar er ook voor zorgen dat de bijvangst in de schappen van de supermarkt terecht komt. Ze werken samen met IJmuidenaar Nico Waasdorp. Die is dagelijks op de visafslag en fungeert daar als hun ‘oren en ogen’. Vier kleine vissers die duurzamer werken met nieuwe technieken, voorzien het restaurant van bijvangst. De hoop is dat bijvangst populairder wordt bij de consument, zodat het meer opbrengt.