Home Overzicht Corporatie handhaaft 66 sociale huurwoningen in de Van der Kunbuurt

Corporatie handhaaft 66 sociale huurwoningen in de Van der Kunbuurt

0

Stadgenoot handhaaft 66 sociale huurwoningen in de Van der Kunbuurt. Dat meldt de website nul20.nl. De corporatie heeft dat besloten na bezwaar van bewoners aan de Weesperzijde. Voor de overige 204 woningen wordt wel een vernieuwingsplan opgesteld.

Stadgenoot bezit in totaal 270 sociale huurwoningen in de Van der Kunbuurt. Over de sloop van de buurt is regelmatig gesproken. In 2005 waren die plannen er al, maar na fel protest van de bewoners werd toch van sloop afgezien. Destijds werd afgesproken om de woningen nog minstens vijftien jaar te laten staan.

‘Draagvlak voor verandering’
Uit onderzoek blijkt nu dat de huidige bewoners verdeeld zijn over de noodzaak voor vernieuwing zoals de gemeente die ziet. Maar de huurders met uitzicht op de Amstel wijzen de vernieuwingsplannen resoluut af. Onder de ruim 200 huurders in de rest van de buurt bestaat er wel draagvlak voor verandering.

Uitbreiding bezit Stadgenoot
Voor de gemeente is de Amsteloever een gebied waar omvangrijke herontwikkeling moet plaatsvinden. De Van der Kunbuurt is daarvan onderdeel. Maar ook voor Stadgenoot is vernieuwing interessant. De vernieuwing en verdichting van de buurt geeft de corporatie de mogelijkheid om haar bezit verder uit te breiden.

Woningen Weesperzijde blijven
De sociale huurwoningen aan de Weesperzijde blijven dus ongemoeid. Voor de rest van de buurt komt er een nieuw plan. De vraag is wanneer de corporatie overeenstemming kan worden bereiken met de gemeente over het stedenbouwkundig plan en woningbouwprogramma

Advies terzijde geschoven
De voormalige bestuurscommissie Oost concludeerde in haar zienswijze op Koers 2025 dat het nut sloop niet duidelijk is, onder andere omdat het bouwkundig gezien niet noodzakelijk was. Ook zijn de belangen van de huidige bewoners in de toekomstvisie niet meegewogen. Het negatieve advies van de bestuurscommissie werd op dit deel van Koers 2025 terzijde geschoven.