Home Exposities in Oost Corridor Project Space | nu |

Corridor Project Space | nu |

0

The Harbor of Action and Research at Sea, is een initiatief van Idées Clandestines waar kunstenaars Olivier Delebecque, Suzanne Bernhardt, Alonso Vazquez en curator Aude Mgba zich verdiepen in hedendaagse oceanische migratie in relatie tot de zeilgeschiedenis van Nederland.

Tentoonstelling
Harbor of Action and Research

Te zien van 24 juli tot 16 augustus

H

arbor of Action and Research at Sea vertrekt vanuit een illegaal en vergeten Nederlands verhaal over zeil-migratie: de Engelandvaarders. Deze naam werd gegeven aan Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog, Engeland en vrijheid probeerden te bereiken. In september 1941 ontsnapten twee broers, Han en Willem Peteri, vanuit het bezette Nederland met een zelfgebouwde en vouwbare zeilkano vanuit Katwijk aan Zee en bereikten vijf dagen later Engeland. In 2020 vragen de kunstenaars zich af: wat kan zo’n zeil-passage onthullen over het concept van ‘Freedom of Movement’?

De constructie van de boot is gebaseerd op goedkope en gemakkelijk te vinden lokale materialen. Het ontwerp is geïnspireerd op de trimaran die voornamelijk door vissers uit de equatoriale zone wordt gebruikt. Dit type boot evolueert voortdurend door lokale kennis met hedendaagse materialen te combineren en zo hun zeil-capaciteiten te optimaliseren. De tentoonstelling weerspiegelt het ontwerp en de constructie van een prototype, aangepast aan het weersomstandigheden van de Noordzee. Het ontwerp is compleet demontabel en makkelijk vervoerbaar. Vanaf de Nederlandse kust zullen er verschillende passages op Noordzee worden uitgevoerd. De boot zal later worden tentoongesteld, waarmee we reflecteren op onze perceptie van landschap, grenzen en het concept van clandestiniteit binnen de Europese regio.


Corridor Project Space → Veemkade 574

Corridor Project Space is een onafhankelijk en interdisciplinair initiatief voor hedendaagse kunst. Met geloof in het belang van experimentele kunstpraktijken richt Corridor zich op het creëren van nieuwe inhoud die niet aangesloten is op institutionele en commerciële kringen. Daarom initieert Corridor projecten waar kunstenaars, schrijvers, curatoren, activisten en theoretici elkaar kunnen ontmoeten. Samen kunnen ze denken en werken aan projecten met als doel hun praktijken en culturen te combineren.


Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here