Home Duurzaam Culture instellingen Plantagebuurt betrekken ondernemers en bewoners bij verduurzaming

Culture instellingen Plantagebuurt betrekken ondernemers en bewoners bij verduurzaming

0
Met een ondergrondse verbinding aangelegd in 2016 delen de Hermitage en de Hortus Botanicus hun warmte- en koude-overschotten met grote energiebesparende resultaten.

Achttien culture instellingen in de Plantagebuurt willen samenwerken met lokale ondernemers en bewoners om de buurt duurzaam te houden. De instellingen, waaronder Artis, verschillende musea en de Hortus, werken al twaalf jaar samen om de buurt te promoten en willen nu zo veel mogelijk mensen en bedrijven daarbij betrekken.

Haytze Teerink

Zij doen dat onder de naam De Plantage en het streven is om de leefbaarheid in de buurt behouden en een goede verbinding met de bewoners te hebben. ‘Samen bewaren we de balans die De Plantage haar onmiskenbare sfeer geeft en waar we trots op zijn’, zegt Cathelijne Broers, voorzittter van de culture initiatiefnemers van De Plantage.

De groep heeft een aantal ambities onder elkaar gezet voor de komende twee jaar. Zo moet de buurt petflesvrij worden, moeten zonnepanelen en stroom door bewoners en bedrijven met elkaar worden gedeeld, is het de bedoeling dat er meer groen op gevels en daken komt en ook moet de waterkwaliteit in de grachten omhoog gaan.

Een van de doelen die al is bereikt, is de Warmte Koude Opslag tussen de Hortus en de Hermitage. De kassen in de Hortus worden opgewarmd door warmte uit de Hermitage, terwijl het koude water uit de Hortus zorgt voor verkoeling van de Hermitage. Het gasverbruik van beide instellingen is daardoor drastisch omlaag gegaan.

De instellingen roepen nu op aan iedereen die een steentje bij wil dragen om de duurzaamheid van de buurt te verbeteren, zich aan te sluiten. Leden kunnen alle projecten van dichtbij volgen, meestemmen over plannen en activiteiten en ook nog eens zelf met tips komen.

De Plantage is te vinden via de website deplantage.amsterdam en facebook.com/plantageamsterdam. Voor informatie is ook een e-mailadres beschikbaar: [email protected].