Home Kunst Cultuurzender AmsterdamFM weet wat er speelt

Cultuurzender AmsterdamFM weet wat er speelt

0

In de Lichthal van het Tropenmuseum is sinds de Museumnacht het lokale radiostation AmsterdamFM neergestreken. De zender is in 1988 opgericht en heeft steeds op toplocaties gezeten zoals  Café De Kroon aan het Rembrandtplein, de ruimte naast C&A op het Damrak en in de Oba aan het Oosterdok.

Tekst Annemarije Pronk │Foto Gerard Valentijn

AmsterdamFM heette oorspronkelijk ‘Lokale Nieuwsdienst Amsterdam’. Vanaf november 2017 profileert de zender zich als cultuurzender: een unicum in een de stad waar héél wat te beleven valt op het gebied van kunst en cultuur. Hoofdredacteur Oscar van Oorschot zorgt voor diversiteit in de programmering, met de juiste mix van muziek-, cultuur- en maatschappelijk gerelateerde programma’s: voor elke Amsterdammer wat wils. Bestuursvoorzitter Frans van der Beek is met zijn ervaring in de radiowereld onmisbaar voor AmsterdamFM. Het radiostation heeft het voornemen om samenwerking aan te gaan met organisaties in de cultuursector.

Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon

Springplank
Een programma van een uur kost ongeveer vier uur aan voorbereidingstijd. Op gezette tijden werken er een veertigtal, vrijwillige redactieleden en technici. Het merendeel is vrouw. Oscar van Oorschot schat in dat de zendtijd langzaamaan uitgebreid kan worden. AmsterdamFM zoekt dan ook naar meer medewerkers. Op de website valt te lezen om welke functies het gaat. Bekende radio-dj’s als Marieke Elsinga, Eva Koreman, Wietze de Jager en Lara Rense hebben AmsterdamFM als springplank gebruikt om in Hilversum door te breken. Het gaat er trouwens niet zozeer om een warme stem te hebben. Het is de persoonlijkheid die telt.

Laaiend enthousiast
Eén van de oudgedienden is Bert van Galen. Hij begon als sportverslaggever en is tegenwoordig programmamaker en presentator voor AmsterdamFM. Hij verzorgt programma’s als ‘Groeten uit mijn Moederland’. Hier ontvangt hij elke week een gast uit een ander land. Van Galen levert ook een bijdrage aan ‘Paperback Radio’, dat de zender vier keer per week live uitzendt tussen 14.00 en 15.00 uur. Paperback Radio is een uniek literair concept waarbij een presentator, die een boek in zijn geheel heeft gelezen, maar liefst een uur lang de schrijver hierover interviewt. Uitgeverijen zijn laaiend enthousiast.

In ‘Kunst is lang’ spreekt Luuk Heezen elke week een kunstenaar. Onderwerp van gesprek is het werk, de levensvisie en de inspiratiebronnen van de desbetreffende persoon. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon.

Met het wekelijkse programma ‘Tropenmuseum Live’ richt het Tropenmuseum zich voortaan tot de  buitenwereld. Het programma brengt een mix van actualiteit en cultuur tijdens lunchuren op de dinsdag. Zo was vlak voor de première van de musical ‘Fiddler on the roof’ actrice Doris Baaten live in de uitzending te horen. Ook was er een reportage over de lancering van het project Google Backstage aan het Singel.

Zonder subsidie
De stichting AmsterdamFM heeft nooit subsidie gekregen van de overheid. Zij genereren inkomsten binnen de eigen gelederen: de vrijwilligers leggen er maandelijks een geldbedrag op toe. Daar staat wel de mogelijkheid voor het volgen van een opleiding tegenover: AmsterdamFM Academy voorziet in workshops over stemgebruik en techniek en dergelijken.

Als ik vraag of AmsterdamFM de buurt betrekt bij de radio, is het antwoord van Oscar bevestigend: je zou zo maar de Dappermarkt op kunnen met de vraag wat men vindt van Zwarte Piet of bij voorbeeld een interview met een dakloze dichter. De diversiteit van Oost sluit aan bij de focus van AmsterdamFM.

Wilt u weten wat er speelt in Amsterdam? Luister dan naar Amsterdam FM dat uitzendt via publieke radio-omroep Salto vanuit de ether op 106.8 FM en op de kabel 103.3 FM. Verder is de cultuurzender online te horen via de website en bij voorbeeld via de app van Tunein.

Check www.amsterdamfm.nl | www.facebook.com