Home Eten&Drinken Czaar: een warm welkom

Czaar: een warm welkom

0
Willem de Jong in zijn element achter de tap.

Czaar is nog maar net open, maar trekt al veel bekijks. Willem en Elke de Jong runnen de zaak met liefde en dat is zichtbaar en voelbaar. De vorig jaar tot de leukste winkelstraat van Nederland uitgeroepen Czaar Peterstraat is met de komst van dit café-restaurant nóg leuker geworden.

Tekst Simone Slotboom | Foto’s Marcel de Cnock | IJopener

De Czaar Peterstraat, ooit de somberste straat van Amsterdam, is in de oude glorie hersteld en uitgeroeid tot een hippe plek die ook veel mensen van buiten de buurt aantrekt. Czaar past goed in dit plaatje, een stijlvolle én gezellige zaak met de uitstraling van een grand-café en de warmte van een buurtcafé. Horecaman pur sang, Willem de Jong, vertelt graag over hoe hij de buurt ziet en welke rol Czaar daarin speelt.

De gezelligheid van de typisch Amsterdamse cafés en restaurantjes, maar wel met ruimtelijkheid gecombineerd.

Hoe is het plan voor Czaar ontstaan?
‘Czaar is een langlopend project. Het begon enkele jaren geleden toen Eigen Haard de onderste verdieping van dit historische pand renoveerde. Horeca had de voorkeur voor alle betrokken partijen, omdat er nog weinig in de buurt zat met een avondfunctie. Tussen het Oostelijk Havengebied, Oost en het centrum, zat een horeca-vacuüm. Er was veel vraag naar een plek waar alle generaties konden samenkomen. Door de ontwikkeling van de buurt en de toestroom van diverse gezinnen, ouderen en studenten, was de vraag groot en het aanbod schaars. Uit dat idee werd met behulp van alle betrokkenen Czaar geboren.’

Waarom hebben jullie gekozen voor de Czaar Peterstraat als locatie?
‘De Czaar Peterstraat is een fantastisch mooie straat. Na de renovatie ontstond een winkelstraat met geweldige boetiekjes, koffiecorners, ontbijt- en lunchtentjes en lokale ambachtswinkels. Er was alleen weinig, zeker voor de avond, waar je heerlijk een borreltje kon drinken en een hapje eten. Het meeste was na achten dicht. Dat is jammer voor een buurt waar de demografie zo uiteenloopt en waar zoveel potentie is om een plek te creëren die ervoor zorgt dat ook in de avond de straat en haar buurt blijven leven. Daarom is dit zo’n geweldige locatie: je merkt aan alles dat de buurt, maar ook de omgeving eromheen, dorstig was naar een zaak als deze.’

Hebben jullie persoonlijk ook een band met ons gebied, komen jullie bijvoorbeeld zelf uit de buurt?
‘Tijdens de verbouwing kwamen we zelf steeds vaker in deze omgeving en viel het karakter van de buurt ons positief op. Iedereen kent elkaar en er heerst een geweldige burensfeer. Vaak liepen er mensen binnen om vast een kijkje te nemen. Het enthousiasme en warme welkom maakten opnieuw duidelijk dat de buurt erg veel zin had in een plek om gemoedelijk samen te komen en te borrelen. Zelf komen we uit West waar zulke gezelligheid ook te vinden is, maar omdat we niets wisten over deze kant van de stad, was iedereen positief verrast. Het is elke dag een feest om hierheen te fietsen.’

De inrichting is heel sfeervol met veel marmer, hout en leer. Wiens idee was dat en wat hoopten jullie daarmee te bereiken?
‘Toevallig liepen we in de aanloop van dit project op een antiekveiling in Berlijn tegen een antieke apothekerskast uit 1900 aan. Veertien meter lang, drie meter hoog en in geweldige staat. De warmte, de geschiedenis, en het handwerk spatten van de kast af. Er gaat een sfeer vanuit die onmogelijk is na te bouwen. De combinatie met ons pand dat ook zoveel geschiedenis ademt, maakte deze vondst tot de spil van de gehele uitstraling en inrichting. We gingen aan de slag met een bureau dat als geen ander deze stijl wist te vertalen naar de rest van de ruimte: studio Bake. De banken, kleine nisjes, verhogingen en een ruime selectie spelletjes zorgen ervoor dat de ruimte niet alleen groot is, maar dat elk hoekje voelt als een woonkamertje op zich. Een plaats waar je wilt zitten en je op je gemak voelt. De gezelligheid van de typisch Amsterdamse cafés en restaurantjes, maar wel met ruimtelijkheid gecombineerd. Donkerbruin, maar toch open. Iedereen die binnenkomt, voelt zich thuis.’

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een krachtontbijt tegen een kater op de kaart te zetten?
‘Of je nu gezopen hebt of de hele nacht in de weer bent geweest met je pasgeboren baby, iedereen kan wel wat kracht gebruiken in de ochtend. Dat regelen we graag. We zijn niet voor niets om negen uur al open, dan kun je maar beter goed beginnen.’

De inrichting is heel sfeervol met veel marmer, hout en leer.

Wat zijn jullie eigen favoriete gerechten op de kaart? Qua kleine hapjes en grote hapjes?
‘Dat ligt aan de mood, maar ik vind onze borrelplanken geweldig. De kazen van KEF, daar kun je mij elke nacht voor wakker maken. Als je dat combineert met vlees, wat wil je dan nog meer? Nou ja, eigenlijk lekkere craft-bieren of een goede fles Vin Naturel bijvoorbeeld. Ook onze Spaanse wijnen combineren te gek met alle gerechten. Ik zou zeggen: ga lekker zitten, dan schenken we iets in en kunnen jullie lekker borrelen.’

De chef is Portugees. Hoe zijn jullie aan Ana Theresa-Pires gekomen en hoe vertaalt haar kookkunst zich naar de buurt?
‘Al onze gerechten zijn basic, maar de Portugese twist komt eigenlijk overal naar voren. Juist doordat onze gerechten niet al te lastig zijn, kunnen we veel meer met smaak doen. En hier is Ana een meester in. De garing, malsheid en de unieke en creatieve smaakcombinaties maken het gerechten die veel meer in zich hebben dan de kaart in eerste instantie doet geloven. Neem nu onze zeetong als vis van de maand, de smaak is zo geweldig dat het bijna jammer is dat je de graten niet kunt opeten. Kortom, je komt borrelen en blijft voor het eten.’

Is er nog iets dat jullie zelf graag willen vertellen aan onze lezers?
‘Kom vooral langs. We zijn de hele dag open en in het weekend zelfs tot drie uur ‘s nachts. Kom lekker borrelen, eten, chillen, voetbal kijken. Alles kan en we hebben een hoekje voor iedereen.‘
Czaar heeft nog geen website, maar zit wel op Facebook: CafeCzaarAmsterdam. De officiële opening volgt nog. Willem benadrukt dat de hele buurt dan welkom is. Ook in de tussentijd natuurlijk, want zoals Willem zegt: ‘Daar doen we het uiteindelijk voor. Voor nu zijn we gewoon aan het kijken hoe het loopt en maken we het elke dag beter.’

De antieke apothekerskast uit 1900 staat centraal.