Home Overzicht Dansen is leuk. En gezond

Dansen is leuk. En gezond

0

We moeten meer bewegen, anders worden we dik, stijf en sloom. Maar hoe krijg je jezelf in beweging? Sportschool is saai, van joggen krijg je blessures en fietsen is gevaarlijk. Als sport je hobby niet is, heb je altijd wel een goede smoes om niet in beweging te komen. Meer bewegen houd je alleen vol als je het leuk vindt. En het werkt nog beter als je beweegt in leuke omgeving met aardige mensen. Waar vind je die? IJopener stuurt een stijve verslaggever naar de Meevaart, waar op dinsdagochtend de vijf ritmes worden gedanst.

Hannie Raaff | Foto Marcel de Cnock | IJopener

De 5Ritmes® is een dansvorm uit de familie van de vrije dans. Je leert er geen pasjes, je beweegt op muziek, op je eigen manier. Die muziek kan van alles zijn: licht klassiek, rock en roll, folk, jazz, etc. Heel leuk voor mensen die van dansen houden, maar dat niet zo goed durven. Bijvoorbeeld: omdat ze als kind te horen kregen dat ze een stijve hark zijn. En als volwassene mogen ze van hun partners en pubers niet gek doen. Daar trekken de twaalf mensen die in de Meevaart dansen zich niets van aan.

Hoe dans je vijf ritmes?
De bijeenkomst begint met een opwarming. Sommigen rekken en strekken, anderen boksen tegen een denkbeeldige tegenstander. En dan klinkt het eerste ritme: vloeiend. De bewegingen van de deelnemers zijn vloeiend, bij sommigen heel oppervlakkig, anderen maken grote en diepe bewegingen. Begeleidster Mirjam van Hasselt geeft wat aanwijzingen. De leukste suggestie: ‘Beeld je in dat je een staart hebt en kijk waar die staart je naar toe brengt’. Er wordt nu mooi vanuit de heupen gedanst, het lukt zelfs uw verslaggever.

Staccato is het tweede ritme. De dansbewegingen worden sneller, hoekiger, maar de denkbeeldige staart blijft meedoen. Chaos, heet het derde ritme. ‘Laat alles op de grond vallen wat je niet bevalt’, roept Mirjam. Aan de wilde bewegingen te zien hebben de dansers heel wat ballast die ze kwijt willen. Het wordt de grond in getrapt, weggegooid. Het vierde ritme is lyrisch. ‘Nu je je bevrijd hebt van alles wat in de weg zit, komt er ruimte voor gedachten die je blij en licht maken en dat zet je in beweging’, zegt Mirjam. Er wordt nu ook gelachen. Het vijfde ritme heet stilte: de bewegingen komen tot rust.

Wat maakt de vijf ritmes aantrekkelijk?
Deze dansvorm is zowel inspannend voor je lichaam als ontspannend voor je geest. Je beweegt je vrij en je kan niets fout doen. Als je moe wordt ga je even aan de kant zitten. De instructies zijn vrijblijvend, eerder suggesties of uitnodigingen om iets nieuws te proberen. De deelnemers dansen afwisselend alleen of samen. De groep is zeer gemêleerd. Mannen en vrouwen. Jong en oud. Atletische deelnemers dansen met mensen die beperkt zijn in hun bewegingen of een handicap hebben. En na afloop samen koffie drinken in de Meevaart is natuurlijk ook heel gezellig.

De 5Ritmes® kan je iedere dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur dansen in de Meevaart, Balistraat 48a. In de zomer wordt in het Oosterpark gedanst. De kosten bedragen € 16,00 voor een losse les, € 11,00 met stadspas. Voor vier lessen betaal je € 55,00. Aanmelden bij Mirjam van Hasselt, 06 2458 7344 of op www.MovingSparkles.nl

Vorig artikelLolaland: thuiskomen voor IJburgers
Volgend artikelTwee pionierende zielzorgers in Oost