Home Wonen Dansen op de Rode Loper

Dansen op de Rode Loper

0

In het aanbod van De Rode Loper op School worden elk jaar danslessen opgenomen. Kinderen uit alle klassen van het basisonderwijs leren zichzelf uit te drukken in dans en beweging.

Door Babette van Harsselaar

Kleuters dansen bij een prentenboek, groepen in de midden- en bovenbouw dansen vaak bij een bepaald thema, zoals ‘energie’ of ‘landen’ en proberen verschillende dansstijlen uit. Er is veel vraag naar. Leerkrachten vertellen ons dat ze het zo goed vinden dat kinderen zelf bewegingen bedenken bij een gevoel of een verhaal. Zo oefenen ze hun verbeeldingskracht. Ook wordt er veel samengewerkt tijdens de danslessen. Want hoe reageer je op elkaar, en hoe gebruik je samen de ruimte van het gymlokaal zonder dat je elkaar hindert?

Fladderen of hupsen
Je denkt er niet meteen aan, maar gek genoeg wordt er ook aan taalonderwijs gewerkt tijdens het dansen. Want een woord als fladderen of hupsen, wat betekent dat nou eigenlijk? Als je iets uitbeeldt, begrijp je het ook beter. In elke groep gebeuren onverwachte dingen. Kinderen die normaalgesproken verlegen zijn, durven tijdens het dansen juist meer van zichzelf te laten zien. Of andersom, verbaal sterke kinderen leren zich ook uit te drukken met hun lichaam. Je presenteert jezelf. Kortom; dansles voor kinderen in het basisonderwijs is eigenlijk onmisbaar.

Gek genoeg wordt er ook aan taal-onderwijs gewerkt tijdens het dansen

Danstalent
Voor veel kinderen is het helaas niet mogelijk om ook na schooltijd dansles te nemen en talent hierin te ontwikkelen. Het is gewoonweg te duur. Maar daar heeft De Rode Loper op School samen met Dynamo’s Talententent iets op bedacht: Dansen op de rode loper. Danslessen na schooltijd. Het lesgeld bedraagt € 75 voor de hele cursus. Maar heb je als ouder een Stadspas? Dan wordt deelname vergoed door het Jongerencultuurfonds Amsterdam. Ouders die recht hebben op een Stadspas, maar er nog geen bezitten, kunnen worden geholpen bij de aanvraag van deze pas. De dansstudio’s zijn verspreid over Amsterdam Oost, zodat het voor elk kind bereikbaar is.

Eigen choreografie
In 15 lessen leren kinderen van 6 tot 10 jaar ècht dansen. Van een èchte dansdocent, in een èchte dansstudio. Tijdens de lessen wordt geoefend met verschillende dansstijlen zoals Hip Hop, klassieke dans, streetdance en dansexpressie. Ook leren de kinderen een eigen choreografie te maken. Ze bezoeken als kers op de taart zelfs een dansvoorstelling in het theater.

Stimuleren van talent
De dansdocenten staan elke les stil bij de ontwikkeling van de kinderen. Wat wil hij of zij leren, wat wordt heel erg leuk gevonden? Aan het einde van de les schrijven de kinderen hun bevindingen op in de speciale ‘DansPas’: een boekje waarin ze hun vorderingen bijhouden. Op deze manier proberen we niet alleen het plezier in dansen, maar ook het stimuleren van talent te bewerkstelligen.

Ben jij of ken jij zo’n kind met dansbenen? Geef je dan op bij Joke Hilverda 06 4513 6281 | [email protected] of bij
Margriet Batstra 06 4513 4777 | [email protected]

De lessen starten in februari.