Home Oud Oost Dappercup 2019: Prachtige thuiswedstrijd van Club Junior Dapper op Dapperplein

Dappercup 2019: Prachtige thuiswedstrijd van Club Junior Dapper op Dapperplein

1

Zondag was op het Dapperplein de derde editie van de Dappercup, het door Club Junior Dapper georganiseerde voetbaltoernooi waar veel meer gebeurt dan alleen voetbal. Wie met de ladder van de brandweer omhoog ging had een prachtig uitzicht over de buurt. Streetartist Samir speelde panna met het publiek en gaf shows. De kids konden zich uitleven op het springkussen, hun gezicht laten schminken en T-shirts en tassen versieren. De dj bij het voetbalveld zorgde voor de juiste groove.

Lewis Daniels

 Jeugd- en jongerenwerker Bilal (29) droomde als kind al van evenementen organiseren. Het Dapperplein leek hem een ideale locatie. Tot drie jaar geleden dacht hij dat zijn ideaal niet haalbaar was. Toen bleek dat Club Junior Dapper dezelfde ambities koesterde besloot hij het gewoon te doen. Hij bedacht een werkplan om jongeren wegwijs te maken in het organiseren van een festival. De voorbereiding duurde vier maanden. Iedere week werd overlegd. Alle ideeën zijn meegenomen in het evenement. Bilal en zijn collega Firdaouss zijn trots op het resultaat.

De jongeren hebben alles zelf gedaan. Van de aanvraag van de vergunning tot het vroeg in de morgen opbouwen van het festival. Wij hebben ze alleen maar begeleid.

Club Junior Dapper is de educatieve huiskamer voor kinderen en jongeren in Oost. Die kunnen daar terecht voor support, huiswerkbegeleiding en vrijetijdsbesteding. Er is aandacht voor sport, kunst, cultuur en media. Het jeugdcentrum geeft tieners kans hun talenten te leren kennen. Ook zijn er vakantie activiteiten en leuke projecten.

De betrokkenheid van de jongeren van Club Junior Dapper met hun buurt is enorm, zo niet indrukwekkend. Soufiane (18) is al drieënhalf jaar actief in het buurtwerk. Hij liep stage voor zijn zorgopleiding en genoot daar zo van dat hij doorging als vrijwilliger. De derde Dappercup is het achtste evenement waar hij aan meedoet. Inmiddels heeft hij ook de hem door de gemeente aangeboden opleiding recreatieve sport voltooid.

Aya (15) gelooft dat saamhorigheid bijdraagt aan een betere toekomst. ‘We hopen met de Dappercup verbinding te maken en het contact tussen de bewoners te verbeteren.’ Hind (15) kwam door haar ouders bij Club Junior Dapper terecht en helpt mee als huiswerkbegeleider. Ze is goed bekend met buurtwelzijn. Haar vader doet maatschappelijk werk. Dina (10) is al een jaar dj in de jeugdclub. Ook vandaag draait ze een gedeelte van de middag. ‘Ik vind muziek leuk omdat het mensen bij elkaar brengt.’

Links Firdaouss , Soufianein het midden en rechts Stephany (buurtmakelaar).

Firdaouss benadrukt dat het festival niet alleen voetbal en amusement wil aanbieden. ‘Uit onderzoek is gebleken dat de Dapperbuurt voor kinderen een van de slechtste leefomgevingen van Amsterdam is. De wijk heeft te weinig voorzieningen voor sport en spel. Dat willen we onder de aandacht brengen. Kinderen moeten kunnen bewegen.’ De evenementen hebben niet altijd sport en beweging als thema.’

Samir van Samirskills is professioneel pannaspeler. De sport heeft hem al vier keer naar Denemarken gebracht. Binnenkort reist hij af naar Tokio. Hij aarzelde geen moment toen Club Junior Dapper hem boekte voor de Dappercup. ‘Voor sommige jongeren ben ik een rolmodel. Ik ben blij dat ik de jeugd in Oost blij maak met mijn sport. Het is een prachtige middag.’ Samir wil jongeren ook iets meegeven met zijn shows. ‘Ik hoop ze te inspireren en motiveren. Het is belangrijk dat ze weten wat hun kwaliteiten zijn en contact met elkaar maken.’

Tussen alle bedrijven door is het voetbaltoernooi volop gaande. ’s Ochtends komen de zelf gevormde teams van tien- tot twaalfjarigen tegen elkaar uit. De middag is gereserveerd voor wedstrijden tussen gemengde teams met jonge en oudere deelnemers.

Meest in het oog springende attractie van de dag is waarschijnlijk de ladder van een brandweerwagen. Wie in de korf stapt, staat in een mum van tijd hoog boven het Dapperplein en kijkt over de buurt en ver daarbuiten. ‘Het is bedoeld om op een leuke manier kennis te maken met de brandweer’, vertelt brandweerman Kasper. ‘Door mee te doen aan buurtevenementen leggen we contact met bewoners. Die kunnen een afspraak met ons maken. Dan komen we bij ze langs om de brandveiligheid te controleren. De praktijk heeft uitgewezen dat dit zeer preventief werkt.’

De Moneycar van de Moneyschool bij de Dappercup.

Dit jaar is de Moneycar van de Moneyschool naar de Dappercup gehaald. Door vragen te beantwoorden krijgen de jongeren meer inzicht in hun eetgedrag en hoe ze omgaan met geld en het milieu. Daarnaast krijgen ze op hun profiel afgestemde tips.

De Dappercup is behalve een fantastische prestatie ook een bekroning op het werk van Club Junior Dapper. Bilal en Firdaouss zijn blij hieraan te hebben bijgedragen. ‘We hopen dat jongeren zichzelf en hun vaardigheden ontdekken. Als iets niet lukt blijven er genoeg mogelijkheden over. Je kan op je eigen manier je doel bereiken.’

Club Junior Dapper, Pieter Nieuwlandstraat 31 | Check dynamojongeren.nl | geopend van maandag tot en met vrijdag. In het weekend zijn er activiteiten op een flexibele buitenlocatie.

De medewerkers en vrijwilligers van Club Junior Dapper maakten de Dappercup mogelijk.

 

1 REACTIE