Home Overzicht De Amsterdam Tigers zijn los!

De Amsterdam Tigers zijn los!

0

Over een ding is iedereen het eens, het Amsterdamse ijshockey heeft betere tijden gekend. Van 2002 tot en met 2005 werden de Amsterdam Bulldogs vier keer op rij landskampioen. In 2013 -het team heette toen Amstel Tijgers- gebeurde dat voor het laatst bij het jeugdteam. Sindsdien blijft het grote succes uit en is de interesse bij het publiek afgenomen.

Tekst Lewis Daniels

In 2017 werd daarom besloten de zaken anders aan te pakken om het tij te laten keren. Het team kreeg weer een andere naam en heet sindsdien Amsterdam Tigers. Helaas bleven de prijzen uit en ook dit jaar liggen The Tigers uit de race om de beker. Inmiddels is de BeNe-League begonnen. Tijd om eens te kijken hoe dit seizoen voor het eerste team, het toekomstteam en het U19team zou kunnen verlopen.

Het moet gezegd, het BeNe-League-team en het Toekomstteam van The Amsterdam Tigers hebben het dit seizoen niet makkelijk. Ze moeten het voortaan zonder Jesper Persson en Julian Berteling stellen. Marcel Kars was geblesseerd. Marino Bakker, Jasper Jaspers, Tobias Kathan en Donny Pohlman zijn dat nog steeds. Nieuw talent kwam en ging. Door het wegvallen van belangrijke pionnen hadden ze het ondanks rots in de brandingen als Rocco van Hoorn, Ivan Muso en Calvin Pohlman zwaar, heel zwaar tegen sterke teams als de AHOUD Devils uit Nijmegen of de Friese UNIS Flyers.

Opvallend was dat The Tigers zich wel goed wisten te verweren tegen het Haagse HIJS Hokij, de kampioen van de BeNe-League 2017/2018. Uiteindelijk won Den Haag met 4-5, maar daar moest de wedstrijd wel voor worden verlengd. De meningen in de Jaap Edenhal over komend seizoen waren en zijn nogal verdeeld. Door de resultaten in de bekercompetitie stelden sommigen hun verwachtingen bij. Anderen hadden al voorpret van de eerste wedstrijd in de BeNe-League tegen nieuwkomer Mechelen Golden Sharks. Dat bleek terecht.

De ontmoeting met Mechelen werd een spektakel. Iedere minuut was spannend. De eerste twee goals waren voor Amsterdam, maar Mechelen vocht hard terug en kwam op voorsprong. Vlak na het einde van de eerste periode zette de strijd op het ijs zich nog even voort, waardoor beide teams het door tijdstraffen de eerste minuten van de tweede periode met twee man minder moesten doen. Deze periode eindigde met 4-3 voor Amsterdam, maar die vreugde was niet voor lang. In de derde periode werd het vrijwel meteen 5-4 voor Mechelen.

Amsterdam nam forse maatregelen, hun onophoudelijke goaldruk op Mechelen, die steeds net niet werd verzilverd, maakte de wedstrijd een thriller van het beste soort. Het publiek leefde dan ook mee. De vasthoudendheid van Amsterdam werd beloond met 5-5. Goed gespeeld? Slecht gespeeld? De meningen zijn weer verdeeld. Vast staat dat het een zeer spannende, uiterst amusante wedstrijd was die pas in de laatste halve minuut met 6-5 werd beslist door Amsterdam. De komende maanden in de Jaap Edenhal zullen ons vertellen hoe The Tigers zich verder gaan ontwikkelen.

Ook het toekomstteam heeft in betere omstandigheden verkeerd. Ze staan onderaan, hebben nog geen winst behaald, maar wel 32 meer goals tegen dan koploper Dordrecht Lions. Dit seizoen moeten ze het vaak gaan opnemen tegen teams die vorig jaar nog in de BeNe-League speelden, maar zich daar uit hebben teruggetrokken. Deze meer ervaren teams hopen uiteraard op resultaten die het mogelijk maken terug te keren naar de competitie waar ze vandaan komen. Lastige bijkomstigheid voor het BeNe-Leagueteam is dat zij door deze situatie veel sterke tegenstanders hebben en de kans bestaat dat zij daardoor meer partijen zullen verliezen.

Voor het toekomstteam is de hoop gevestigd op nieuw talent uit Canada. Al hebben ze nog geen wedstrijd gewonnen, de Canadees heeft wel bijna iedere wedstrijd gescoord en de verwachting is dat hij in de komende wedstrijd ook de goalie van Dordrecht weet te verrassen met een voltreffer (en hopelijk meer!). Eigenlijk is deze speler bedoeld voor het BeNe-League-team, maar dat heeft al het maximaal aantal toegestane spelers met een buitenlandse nationaliteit. Als een van hen is geblesseerd, wordt hij alsnog ingezet. De toekomst van het toekomstteam ligt vooralsnog open…

Anders liggen de zaken voor het U19 team. Tijdens het bezoek aan de Tilburg Trappers werden twee spelers geschorst, maar dit pakte gunstig uit. Vijftien spelers en een goalie bleek beter werkbaar dan met twee man meer. Wisselen en een line-up samenstellen was nu  een stuk eenvoudiger. De twee volgende wedstrijden werden gewonnen. Afgelopen weekend keerden de twee geschorste spelers op eigen gebied terug in de wedstrijd tegen de Red Eagles uit Den Bosch die, ondanks hun sterke goalie, nog geen wedstrijd hadden gewonnen en dit uiteraard alsnog in de Jaap Edenhal wilden bewerkstelligen. Het was zaak voor Amsterdam het team ook met zeventien man net zo efficiënt te laten samenwerken als met twee minder.

Rekening werd gehouden met een zware, harde wedstrijd. Oude bekenden gingen elkaar tegenkomen en de omgang was vroeger niet altijd even prettig. De strafbankdeuren waren vooraf goed geolied. De eerste minuten van de wedstrijd waren pittig, binnen vijf minuten had Amsterdam een dubbele powerplay, maar zonder winst. Het oud zeer tussen de oude bekenden leek daarna te zijn vergeven en vergeten. Zonder noemenswaardige incidenten kwam Amsterdam op twee-nul voorsprong, maar dit wel binnen tien seconden! De tweede periode besliste de wedstrijd: 4-2. In de derde periode werd de strijd ruwer, een speler van Amsterdam brak hierbij zijn sleutelbeen. Aan de stand veranderde dit niets. Het U19-team van Amsterdam lijkt zo op de goede weg te zijn.

Kortom, het seizoen is in volle gang! Onze ijsgladiatoren zetten zich weer tot het uiterste in om hun ultieme doel te bereiken: de puck in de goal van de tegenstander schieten. Niets gaan zij daarvoor uit de weg. Tot en met zondag 17 maart 2019 kunt u hier ieder weekend getuige van zijn in de Jaap Edenhal en alsof dat nog niet genoeg is, is de toegang meestal gratis. Graag tot in de Jaap Edenhal! In onze handige Agenda vindt u wekelijks (meestal vanaf maandag) alle data van de geplande wedstrijden voor het daaropvolgende weekend.