Home Lezen en schrijven De avontuurlijke reis van jongerenwerker Graciano Loswijk

De avontuurlijke reis van jongerenwerker Graciano Loswijk

0

In een zeer goed gevulde zaal van de Q-Factory een mooie show opgevoerd. Het was de omlijsting van de presentatie van het boek Hart en hoofd van jongerenwerker Graciano Loswijk.

Tekst Arie van Tol | Fotoe Olha Viacheslavina Solovei |Dwars

Het was weer eens zo’n avond die ik hard nodig heb en die er gelukkig regelmatig zijn in Oost. Een avond waar een warme, menselijke sfeer en gepaste pretenties dat wat op een podium gebeurt bijna secundair maken. Een avond waar respect voor de ander werkelijk voelbaar is. Een avond dus, die in schril contrast staat met het cynisme van VVD-leider Dijkhoff, die met een proefballon bij de Algemene Beschouwingen weer eens een groep mensen (lees: randgroepjongeren) als het ware doorstreept.

Nerveus
Mijn inleidende woorden zijn verre van nep, maar toegegeven: wel nogal particulier. Want over politiek ging het niet op deze avond. Het ging in de show die vooral door Graciano Loswijk zelf zijn bijzondere vorm kreeg, om een boek, om een persoon, om het werk van jongerenwerker. Het publiek druppelt binnen bij stevige hiphop, uitgezocht door een professionele dj. Precies op tijd wordt aangekondigd dat ‘het programma over 10 minuten begint’. Ook van de twee hosts, net als van de dj, moet ik de lezer de namen schuldig blijven. Maar zij kondigen de ster van de avond aan: dansend en met een bonkend hart (naar hij zelf zegt) gaat Graciano over het podium en ook even high-fivend door de zaal.

Dansend en met een bonkend hart (naar hij zelf zegt) gaat Graciano over het podium

Gestoken in een kleurrijk jasje, hoed op, neemt hij de aanwezigen een eindje mee in zijn wereld, in de wereld van het jongerenwerk. Over hoe nerveus hij wel niet was op zijn 10e verjaardag, omdat hij niet kon dansen maar wel moest. Over hoe nerveus hij was toen hij, net aangenomen in een nieuwe baan, een presentatie moest doen. Over hoe nerveus hij nu is. Over hoe belangrijk kleren kunnen zijn: dat hij underdressed ten tonele verscheen om minder hoge verwachtingen te wekken.

In het jongerenwerk kom je een eind met humor. En je moet zelfverzekerd zijn. En een goed mens. De manier waarop Graciano er verhalend over uitweidt, maakt nieuwsgierig naar wat hij er allemaal over zegt in zijn boek. Het boek – Hart en hoofd – overhandigt hij aan een aantal mensen, ‘omdat ze zo belangrijk voor me waren’: aan zijn meest geliefde oom, aan buurtvader Bob en aan meester Mario.

Negatieve lading
Nee, het is geen one-man-show. Er zijn optredens van rappers, waaronder één van de zonen van Graciano. ‘Dom bezig’ herinner ik me, veel tekst is verder tamelijk onverstaanbaar in de stroom aan beats. Maar lekker is het. Muzikaal hoogtepunt is het optreden van Zakaria, die in Voice Kids schijnt te hebben geglorieerd. Het presentatieduo stelt nog enkele vragen over Hart en hoofd. Mij blijft bij wat Graciano zegt over de term randgroepjongeren. Waar de vragensteller gruwt van de term en daarmee de negatieve lading erkent, is de term voor Graciano verre van negatief. Een groep zet je niet weg met het gebruik van een term, maar met een grove mening erover. De laatste zin is overigens wel een erg grove interpretatie van mijn kant van wat Graciano zei.

De Dynamo-medewerkers worden niet vergeten. Met naam en toenaam krijgen zij een bedankje. Een aantal voor hun onmisbare bijdrage aan de totstandkoming van het boek. Let wel, Graciano heeft de tekst voor zijn boek voornamelijk ingesproken. Anderen hebben het voor hem uitgeschreven en stevig geredigeerd. Ook de vormgeving, de lay-out, is door Dynamo-collega’s ter hand genomen.

Tot de andere onmisbare categorie behoren de collega’s in het jongerenwerk. Met hen heeft hij de locatie JavArt in de Indische Buurt tot een voorbeeldige plek voor jongerenwerk gemaakt. Die plek, JavArt, zijn collega’s en natuurlijk de jongeren uit de buurt zijn het vertrekpunt geweest van Graciano Loswijk voor zijn avontuurlijke reis als jongerenwerker. Een reis verwoord in Hart en hoofd.

Hart en hoofd is geschreven door Graciano Loswijk | ISBN 9789090312651