Home Overzicht De Baggerbusters van het Metis door naar de finale van FIRST® LEGO®...

De Baggerbusters van het Metis door naar de finale van FIRST® LEGO® League

0

De Baggerbusters hebben de tweede plaats weten te bemachtigen in de Benelux finale van de FIRST® LEGO® League.Zij gaan door naar de finale in het buitenland. Het team van de Baggerbusters bestaan uit zeven leerlingen van de roboticaclub van het Metis Montessori Lyceum.

DeFIRST® LEGO® League  is een wedstrijd die jongeren uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken. Dit jaar is het thema Animal Allies. De opdracht was: onderzoek hoe mensen en dieren met elkaar in aanraking komen en hoe technologie hier een rol van betekenis in kan spelen. De Baggerbusters zijn enthousiast met dit thema aan de slag gegaan.

Minercraft
Ze constateerden dat veel mensen een huisdier nemen dat ze niet kunnen verzorgen. Hiervoor bedachten ze twee oplossingen. Deelnemer Milan: ‘In het spel Minecraft hebben we een game bedacht waarin je leert hoe je beter met een huisdier kan omgaan. Omdat we leerlingen op basisscholen willen leren om goed met huisdieren om te gaan leek het ons handig om een programma te gebruiken dat veel kinderen al kennen.’

Virtueel huisdier
Daarnaast bedachten de Baggerbusters een virtueel huisdier. Dierenasiels zouden deze robothuisdieren voor een week kunnen uitlenen aan families die overwegen een nieuwe hond of kat te nemen. Het asiel spreekt met de families opvoedkundige doelen af en deze kunnen geoefend worden met de robot. Op deze manier kunnen dierenasiels beter beoordelen of mensen klaar zijn voor een huisdier en zijn de toekomstige baasjes beter voorbereid om voor de dieren te zorgen.

Robot doet mee
Naast de opdracht met het thema Animal Allies streed de robot van de Baggerbusters ook mee. In dit wedstrijdonderdeel moet een de robot allerlei missies uitvoeren op een wedstrijdtafel. De robot die het minste fouten maakte haalt de meeste punten.

Vijftig teams
Maar liefst vijftig teams streden het Delton College in Zwolle om de eerste plaats. In andere delen van de Benelux werden ook wedstrijden gespeeld, in totaal participeerden 600 teams. De Baggerbusters wonnen de tweede plaats vanwege hun originele projecten voor huisdieren en vanwege hun core values. Bokke: ‘Wij hebben onder andere gewonnen vanwege onze core values. Vooral de samenwerking werd daarbij door de jury genoemd. Wij lossen problemen op als team, eerst in tweetallen en dan met het hele team. We vulden elkaar goed aan bij de presentaties.’  De Baggerbusters gaan zich nu beraden op de voorbereidingen voor de internationale finale.