Home Lezen en schrijven De Biesheuvelprijs is voor Marente de Moor

De Biesheuvelprijs is voor Marente de Moor

0

In het Lloydhotel was aan de vooravond van de Week van het Korte Verhaal de prijsuitreiking voor de beste Korte Verhalenbundel van 2015. Unaniem koos de jury voor de bundel ‘Gezellige verhalen’ van Marente de Moor. En het moet gezegd, als uit het juryrapport het volgende geciteerd wordt: ‘Echt gezellig wil het maar niet worden in De Moors verhalen, maar de ongezelligheid die zij in haar verhalen tentoonspreidt is van een ongekende verhaaltechnische trefzekerheid’, dan krijg ook ik de neiging snel de bundel aan te schaffen.

Door Arie van Tol

Bij de avond van de prijsuitreiking was een select publiek aanwezig in een prachtig zaaltje in het Lloydhotel. Belangrijkste gast was natuurlijk Maarten Biesheuvel, de schrijver naar wie de prijs is genoemd. De sfeer rond het korte verhaal was in dit geval klein en (daardoor?) gezellig. Waumans & Victoria zijn prima presentatoren voor een niet al te pretentieuze avond. Goslink was een vooral alleraardigste solo-artiest die eerder ontwapenende dan gehoor strelende nummers bracht. Hij leek ook zelf zijn hobby om zelf snaarinstrumenten te bouwen interessanter te vinden dan zijn muzikale bijdrage.

Belangrijkste gast was natuurlijk Maarten Biesheuvel, de schrijver naar wie de prijs is genoemd. Foto Arie van Tol.

Belangrijkste gast was natuurlijk Maarten Biesheuvel, de schrijver naar wie de prijs is genoemd. Foto Arie van Tol

Rob van Essen, vorig jaar de eerste winnaar van de J.M.A. Biesheuvelprijs, legde het publiek nog eens in mooie bewoordingen uit hoe speciaal het Korte Verhaal is. De jonge Kira Wuck mocht dat even later illustreren met een mooi verhaal uit haar nieuwe bundel ‘Noodlanding’. Een verhaal over de treurigheid van een man van middelbare leeftijd, waar niemand in de zaal zich ook maar enigszins in herkend zal hebben. Het ging over de treurigheid van de looser, die van de winner ziet er heel anders uit.

En toen werd dan de prijs uitgereikt, door Daphne de Heer. Waar ik stilletjes gehoopt had – en wie in de zaal niet? – op een rol voor Maarten Biesheuvel, mocht de voorzitter van de jury het doen. Vermoedelijk begint de leeftijd te zeer zijn tol te eisen om nog een publiek optreden van hem te mogen verwachten.

Drie verhalenbundels kregen speciale aandacht middels een prijzende recensie van Daphne de Heer. Eén van de drie was ‘Gezellige verhalen’ van Marente de Moor. Zij kreeg vervolgens onder luid applaus de prijs van € 4.875,35 uitgereikt, het resultaat van crowdfunding. Na afloop van het prettige uurtje kon in de ene hoek achter in de zaal een verhalenbundel worden gekocht – de Linneaus Boekhandel had er boeken uitgestald – , in de andere drank. Het bleef nog lang gezellig.