Home BoekvandeWeek ‘De blinde uil’ van Sadegh Hedayat

‘De blinde uil’ van Sadegh Hedayat

0

19 Iran is de laatste dagen veel in de aandacht, de arme Iraniërs krijgen behalve de ayatollah nu ook die dikke Trump over zich heen.

Wat hebben wij voor beeld van Iran? Hoe komt die beeldvorming tot stand? Daarover organiseren we een serie lezingen, de eerste twee zijn op 15 en 22 mei – kijk op www.boekhandelvanpampus.nl te voor meer info.

In Iran is wereldberoemd De blinde uil – door Sadegh Hedayat. In ‘De blinde uil’ beschrijft Hedayat de somberheid en uitzichtloosheid van het leven, van het mens-zijn, van de mensheid. De hoofdpersoon woont in een krotje, één kamertje slechts, en verdient een beetje geld met het beschilderen van pennenkokers. Op een dag ziet hij door tralies in de muur een beeldschone vrouw, maar enkele dagen als hij weer wil kijken zijn de tralies weg – maar zie, diezelfde vrouw verschijnt voor de deur, gaat in zijn bed liggen, en sterft…

In het tweede deel van het boek een soort aanloop naar deze gebeurtenis, de voorgeschiedenis…

‘Wat is het leven anders dan één lachwekkende vertelling, één fantastisch, stompzinnig sprookje?’ vraagt de verteller zich af, ‘Vertellingen zijn louter een uitweg voor onvervulde verlangens.’

Dat geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor de schrijver zelf, die na een afgewezen liefde in 1930 uit Parijs naar Iran terugkeert, en uit onvervulde verlangens heeft hij toen deze roman geschreven. Met religie en dictaturen had hij niets, met het leven eigenlijk niet – hij pleegde in 1951 zelfmoord.

Niet voor de allergevoeligsten onder u, de emoties, de somberheid, ze worden zwaar aangezet, maar het geheel is een waar pareltje, echt prachtig.

Op donderdag 31 mei komt Alexander Reeuwijk in de boekhandel over (onder meer) dit boek vertellen.

_____

De blinde uil is geschreven door Sadegh Hedayat
is vertaald door Gert J.J. de Vries
en is uitgegeven door Uitgeverij Jurgen Maas
Carel van Pampus is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, KNSM-laan 303

Vorig artikelSponsorloop van Edwin Evers op Science Park voor Spieren voor Spieren
Volgend artikelOme Karl Marx