Home Overzicht De burger en de ontploffing

De burger en de ontploffing

0

In het donker was het raak. Lag ik al wakker door mensen die in de binnentuin achter het Manor Hotel aan het praten waren? In ieder geval dreunde ineens een enorme ontploffing door de buurt. Even na half vijf was het op mijn klokje. Toen de adrenaline wat wegstroomde, sukkelde ik weer in slaap.

Anneke Hesp | Foto Frank Schoevaart | Dwars

De politie was er snel en stil bij. Op het bureau hadden ze zelf zitten trillen op hun stoel, ze wisten de weg en veel verkeer was er niet. Maar de aanwijzingen van getuigen waren vaag. Een man, donkere kleding, gezicht bedekt, te voet naar park en weg.
De volgende dag herhalen alle kranten het bericht dat er rond kwart voor vijf een onploffing was bij coffeeshop Smoke Palace aan de Linnaeusstraat. Op twitter berijdt iedereen weer zijn eigen stokpaardje. Een meneer met een Engelse naam verfoeit al die wiet- en drugscriminaliteit in Nederland. De drugsstraffen zijn te laag. Johnny de Mol geeft het slechte voorbeeld en criminelen baden in luxe. Nog irrelevanter meldt iemand dat gericht schieten op de politie onacceptabel is.

Verkooppunt
Vijf dagen later zitten veertig buurtbewoners in de voormalige vergaderzaal van het stadsdeel in het Manor Hotel. Er zijn vooral bovenburen en mensen uit de Domselaarstraat en de Oetewalerstraat. Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter opent en verzekert iedereen dat de burgemeester ons in gedachten heeft. Expliciet en intensief voegt hij er later aan toe. Ambtenaren en politie staan klaar.

Een dame vraagt om wat voor soort bom het gaat. De vraag verliest het van de aandacht die andere vragen krijgen, maar even later benoemt Poorter het toch als een vuurwerkbom. Geen handgranaat dus zoals die wel in Amsterdam West deze zomer een aantal malen is ingezet door jongetjes op scooters.

Brandweer
Smoke Palace was al dicht omdat de fundering hersteld moest worden. De achterkant was verzakt, meldt een van de buren. Tot wanneer dat nu gaat duren is eigenlijk onbekend, en ook of er misschien een tijdelijk verkooppunt gaat komen. Overlast was er eigenlijk niet beamen de meesten. De burgemeester beslist wanneer de verbouwing door kan gaan en of en wanneer de zaak weer open gaat. Een bovenbuurvrouw was bang geweest om haar huis uit te gaan omdat het plafond boven de hal naar beneden hing. De brandweer had haar niet gewaarschuwd.

Piekmoment
Moeten er geen camera’s komen? Nou, je kunt natuurlijk niet de hele stad volhangen met camera’s is het antwoord en zoveel crimineels werd er de laatste tien jaar niet gemeld hier. Geen hotspot dus. Er zijn wel camera’s rond het Manor Hotel.

De veiligheidsambtenaar meldt dat er eerst andere maatregelen komen voordat de gemeente naar de camera’s grijpt. Nogmaals brengt de politie meldingen.amsterdam.nl onder de aandacht naar aanleiding van een meneer die meldt niet serieus genomen te worden als hij wat te melden heeft. Ook de stadsdeelvoorzitter ondersteunt het verzoek bij overlast contact op te nemen. ‘Heeft u een piekmoment, laat het ons weten.’

Contact? [email protected]