Home Overzicht De films deze week. ‘Quo Vadis, Aida?’ te zien in Studio/K

De films deze week. ‘Quo Vadis, Aida?’ te zien in Studio/K

0

De filmtheaters van Oost draaien weer op volle toeren. Studio/K en Kriterion laten je deze week genieten van veel moois en nostalgisch. In Studio/K de film Quo Vadis, Aida? gaat over de Val van Srebrenica, waarbij in 1995 meer dan achtduizend moslims het leven lieten.

Zomeravond #3 | Video Spielen Jahre 90 Bitte in Kriterion
Super Mario Bros. (1993) + Street Fighter (1994) | woensdag 21 juli | 19:30 + 21.30 uur. De beste slechtste real-live actiefilms van de jaren 90.

Heb jij zin in een avond met videogame nostalgie? Kinderdromen die realistisch verbeeld werden, van spellen waar je als kind als een zombie urenlang achter zat tot je ouders zeiden dat het tijd was om te eten? Of puur omdat je slechte jaren 90-special effecten wilt zien? Zie hier dan een goeie keus voor deze woensdagavond! Kom deze avond in Kriterion een potje gamen op de beamer in het café en de oerslechte cultklassiekers kijken, Super Mario Bros. en Street Fighter.

Helena Kiest: Mean Girls | Kriterion Kiest | Zondag 25 juli | 21.30 uur | Kriterion

In de reeks Kriterion Kiest mag maandelijks een andere Kriteriër een film naar keuze tweemaal screenen. Alles mag, alles kan. Een filmprogramma met een persoonlijk randje dat alle kanten op kan vliegen, maar altijd met groot enthousiasme gepresenteerd. Voor de maand juli is Helena aan de beurt! En Helena kiest: Mean Girls (2004).

“Mean Girls is misschien wel de film die ik het vaakst heb bekeken in mijn leven. Misschien omdat de DVD altijd binnen handbereik lag op een brakke zaterdagochtend, maar misschien ook omdat het een overzichtelijke schoolcultuur presenteert in een tijd waarin ik vooral verward was. Iedereen op de middelbare school van Cady (’It’s pronounced like Katie’) is onderdeel van een apart groepje, elk met een eigen tafel en eigen plek binnen de sociale hiërarchie. Deze structuur wordt in stand gehouden door sociale oorlogvoering, door typisch mean girl-gedrag, waarbij alles uit de kast wordt getrokken niemand gespaard blijft; zelfs de wiskunde docent niet. De film, die overigens wel geschreven is als een kritiek op clique-cultuur op middelbare scholen, lijkt hiermee in sterk contrast te staan met de huidige tijd waarin er veelal opgeroepen wordt tot ‘sisterhood’ en solidariteit onder vrouwen (en meisjes). Juist hierdoor blijft deze film mij fascineren, met name het zo duidelijk laat zien dat het veroordelen en klein houden van anderen voor niemand goed is. Oh, en omdat de film natuurlijk iconisch is en de grappen mij na al deze jaren nog steeds niet vervelen. ‘So fetch!’”

Supernova  | Vanaf donderdag te zien in Studio/K

Colin Firth en Stanley Tucci zijn fenomenaal als Sam en Tusker, die in Supernova samen hun weg moeten vinden in een leven dat langzaam uit hun handen glijdt. Regisseur en schrijver Harry Macqueen weet perfect de juiste toon te treffen in dit ingetogen drama waarin liefde en verlies samen komen. Sam en Tusker zijn al 20 jaar samen en trekken in een camper door Engeland. Ze bezoeken familie, vrienden en plaatsen uit hun verleden, maar het is geen gewone vakantie. Tusker’s dementie is de laatste jaren erger geworden en de reis door het verleden moet ruimte maken voor een onzekere toekomst. Ze moeten zich afvragen wat het betekent lief te hebben in de schaduw van een ingrijpende ziekte.

 Le Sorelle Macaluso | Dagelijks te zien in Studio/K

Vijf zussen wonen aan zee in een vervallen appartement in Palermo. Ze leven van de duiven die ze op zolder houden en verhuren. Ze hebben het goed, totdat het noodlot toeslaat en de jongste overlijdt tijdens een reisje naar badplaats Mondello. Dat zet het leven van de zussen op de kop. Le Sorelle Macaluso is een film over tijd, over herinnering, over blijven na de dood.

 Quo Vadis, Aida? | Nu te zien in Studio/K

De film Quo Vadis, Aida? gaat over de Val van Srebrenica, waarbij in 1995 meer dan achtduizend moslims het leven lieten. We volgen het fictieve personage Aida, die werkt als tolk op de Nederlandse VN-basis. Als de troepen van Ratko Mladić oprukken en steun van de NAVO uitblijft, slaat Aida’s gezin samen met andere Bosnische moslims op de vlucht.

Summer on the silver screen bij Studio/K

In de maanden juli en augustus ligt er hier een Summer on the Silver Screen te wachten. De films van deze zomer hebben allemaal een broeierige inborst, zijn gefilmd op warme dagen en in warme contreien. Zoals altijd, elke woensdag en zaterdag in Studio/K.

Grease (1978) | woensdag om 21.30 uur te zien in Studio/K

Sandy en Danny hebben een verliefde zomer, maar worden uit elkaar gerukt als de werkweken zich weer aan de mensen opdringen. Eenmaal terug op school lijkt hun liefde verleden tijd, maar dan verschijnt Sandy op Rydell High School, de school van Danny. De twee blijken een verschillend karakter te hebben, maar hebben nog steeds een zwak voor elkaar. John Travolta, het tieneridool en de Channing Tatum van de twintigste eeuw, speelt de hoofdrol. Ze zingen in de musical hartstochtelijk liedjes als You’re The One That I Want en Hopelessely Devoted To You: bangers die in iedereens geheugen gegrift staan.

Stand By Me (1986) | Zaterdag om 17.00  uur te zien in Studio/K

Een zware, serieuze stem die oudere films wel vaker gebruiken om de aandacht van de kijker vast te houden vertelt in de trailer waar de film Stand by Me over gaat: over onschuld, maar tegelijkertijd over de allereerste confrontatie met ‘real life’. Schrijver Gordon Lachance blikt terug op zijn jeugd. Als twaalfjarige jochies konden zijn vrienden en hij hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en besloten op zoek te gaan naar een vermiste jongen. Tijdens de tocht langs het treinspoor wordt duidelijk dat elke vriend een geheim met zich meedraagt. Stand by Me is de verfilming van een niet-horror boek van de beroemde Stephen King.