Home Rob Zwetsloot De Gewone Man (2)

De Gewone Man (2)

0

Niet Donald Trump, de klimaathoax, de brexit of de komende verkiezingen zijn voor de Gewone man het grootste probleem van het huidige tijdsgewricht. De Gewone man heeft een veel groter en actueler probleem. De Gewone man worstelt ermee en worden gekweld door de gevolgen die dat met zich meebrengt. Slaaptekort, woede-uitbarstingen, huiselijk geweld en depressiviteit zijn het gevolg. De effecten voor de geestelijke gezondheid van De Gewone man zijn immens.

Het aantal mensen dat professionele hulp nodig heeft neemt toe. Hoger ziekteverzuim en hogere ziektekosten, en hogere premies lijken onvermijdelijk. Over de desastreuze impact op onze wankele economie kunnen we beter zwijgen. Hoelang kunnen we dit nog verdragen?

Het probleem speelt wereldwijd, ook buiten de ringweg 10 van Amsterdam. Er is een angstig stilzwijgen rondom dit probleem terwijl het als een veenbrand om zich heen grijpt. Het is een taboe dat doorbroken moet worden. Het is belangrijk en noodzakelijk om deze kwestie te benoemen. De vraag die voor De Gewone man het leven tot een hel maakt is de volgende: Waarheen kan De Gewone man nog veilig met vakantie? Dat vraagt De Gewone Man zich af als hij langs de reisbureau’s op de Linnaeusstaat fiets, en steeds minder exotische bestemmingen in het aanbod waarneemt. Tien jaar geleden werden er nog city trips aangeboden naar Damascus en rondreizen door Libië. Daar gaan nu alleen nog suicidale oorlogscorrespondenten heen?

Marokko, Tunesië, Turkije, Egypte, India, Thailand, Indonesië? Te gevaarlijk, ieder moment kan er een bom ontploffen of begint er een verwarde man te schieten. Midden en Zuid Amerika? In de greep van drugsbendes en het daarbij behorende geweld. De Verenigde Staten? Te gevaarlijk, iedere dag is er wel een schietpartij en om het minder of geringste wordt je jarenlang onder mensonterende omstandigheden in de gevangenis gegooid. En ook Frankrijk, Duitsland, België zijn landen in de greep van de angst voor terreur, met vele wijken waar een mens met gezond verstand zich beter niet kan vertonen.

Dit alles heeft tot gevolg dat het op die paar plekken in de wereld waar je nog wel kunt gaan stervensdruk is en de toeristen elkaar onder de voet lopen. Me als gevolg chagerijnige koppen, een verpest humeur en een mislukte vakantie. Steeds meer Nederlanders gaan dan ook in eigen land op vakantie, maar ook hier moet je oppassen, er zijn er steeds meer wijken waar het niet pluis is in Amsterdam. Ja, ook is Oost.

Thuisblijven wordt het nieuwe vakantievieren.. Luiken dicht, deur op het nachtslot, geen verbinding met die enge buitenwerelden een aanzienlijke voorraad voedsel en drank en alle problemen van De Gewone man zijn ineens opgelost. Tenslotte herinnert De Gewone man de woorden van de legendarische Ir. Ad van Emmenes, die het in de jaren 60 al wekelijks op de tv zei: ‘De thuisblijvers hadden gelijk’.

En het is maar dat u dat weet…

Vorig artikel‘Dat zouden mensen in het land eens moeten zien’
Volgend artikelRekenbuddy’s dit schooljaar bij 100 gezinnen thuis