Home Lezen en schrijven De gezichten van 196 buurtbewoners

De gezichten van 196 buurtbewoners

0

‘Ik hou van jou’ is een boekje bomvol gezichten. De teksten zijn van pastor Leo Nederstigt van de Majellakerk.

Tekst Daan van Pagée | Foto’s Cornell Evers

Wat direct opvalt wanneer je het boekje even snel tussen je vingers door waaiert, zijn die lettertjes. Maar ook veel foto’s – bomvol portretfotootjes, honderdzesennegentig om precies te zijn. Er zijn portretfoto’s van buurtbewoners uit alle windstreken en uit verschillende culturen: Europa, Afrika, Azië, Suriname, Friesland, om maar een paar uithoeken te noemen. En het boekje gaat niet alleen over gelovigen uit de Gerardus Majellakerk in de Lombokstraat waar de schrijver Leo Nederstigt pastor is. Ook participatiemakelaar Rob van Veelen is er te vinden. Die gelooft overigens totaal niet in God, maar wel in Amsterdam-Oost. Ook de pasfoto’s van Jaap en Beb uit de Flevoflat herken ik, en predikant Marleen Blootens uit de Elthetokerk glimlacht mee, ook al is ze inmiddels verhuisd naar De Grote Kerk Overschie in Rotterdam.

In zijn eigen woorden
‘Iedereen heeft waarschijnlijk zijn of haar eigen beeld van Leo Nederstigt. Leo: de pastor, de voorganger, de buurman, vriend, wat dan ook…,’ schrijft Pater Lars Frendel in het voorwoord van ‘Ik hou van jou’. ‘Leo inspireert, hij zet door, hij is voor iedereen aanspreekbaar,’ aldus Frendel die dit voorjaar afscheid nam van de Hofkerk.

In ‘Ik hou van jou’ laat Leo Nederstigt zichzelf zien, in zijn eigen woorden. Collega’s, vrienden en gelovigen hebben de inhoud van het boekje samengesteld door een keuze te maken uit zijn preken en uit artikelen die hij schreef voor de parochiebladen van Amsterdam-Oost. Er staat ook een interview met hem in. Daaruit drie vragen en antwoorden.

Een dichter zei ooit: ‘Het is donker maar ik zing’. Zie jij daar wat in?
Ja, dat klopt. Ik zing niet alleen wanneer ik vrolijk ben. Ik zing ook als ik verdriet heb…

Wat had je je voorgesteld van priester zijn?
Ik wilde als priester mensen helpen met hun geloof om verder te komen. Ik vermoedde dat er veel mensen waren die, net als ik, het oude traditionele geloof hadden losgelaten.

Mensen verder helpen met hun geloof, of sowieso verder helpen?
Misschien nog wel iets radicaler: ik hoopte geloof bij de mensen te vinden…

Wijsheid op straat
Het boekje ‘Ik hou van jou’ is goed georganiseerd: na de teksten in het eerste hoofdstuk ‘God wil in de duisternis wonen’, volgen verhalen die te maken hebben met ‘Mens, je mag er zijn’. En het boekje eindigt met verhalen over ‘Wijsheid op straat’.

Onderweg naar de kerk loopt Leo graag door het Oosterpark om de mensen die daar vaak rondhangen een beetje beter te leren begrijpen. Veel van hen hebben bijna niks te doen: geen diploma’s, geen werk, en soms ook geen thuis. Op een dag zei een dakloze man, toen de pastor weer even zijn neus liet zien: ‘Ik heb gehoord, dat Jezus weer op aarde komt, heb jij dat ook gehoord?’ De geestelijke antwoordde: ‘Hij is er al, Hij leeft onder ons en uiteindelijk zal Hij komen om alles weer goed te maken op aarde.’ De dakloze man keek Leo aan met een mengeling van verbazing en verrassing. ‘Is het echt waar dat hij leeft?’ antwoordde de dakloze man. ‘Ja ik meen van wel,’ zei de pastor.

Het boekje ‘Ik hou van jou’ is te koop via productiehuis.greenarkpress.com/winkel/