Home Kunst De Halve Maen op tocht langs VOC-steden legt even aan bij de...

De Halve Maen op tocht langs VOC-steden legt even aan bij de Hermitage

0

De Halve Maen, de replica van het 17e -eeuwse schip vaart vandaag van het Scheepvaartmuseum naar de Hermitage waar het de hele dag te bezichtigen is. De Halve Maen is vanuit Hoorn op reis langs VOC-steden en heeft al aangelegd in Enkhuizen is nu in Amsterdam.

Beeld Odette Kleeblatt

Na Amsterdam doet het schip Middelburg, Delft (Delfshaven) en Rotterdam aan. De Halve Maen blijft in iedere stad enkele dagen liggen en is voor het publiek gratis te bezichtigen. Daarnaast is er in iedere haven een door de lokale geschiedenis geïnspireerd programma.

‘Manahatta’
De Halve Maen is een replica van het schip waarmee Henry Hudson in 1609 probeerde een kortere zeeroute naar China te vinden, in opdracht van de VOC. Die vond hij niet, maar hij gooide wel als eerste Europeaan het anker uit bij een eiland, dat de Nederlanders ‘Manahatta’ noemden. Naar de Indiaanse naam die ‘de plaats waar wij het hout voor bogen halen’ betekent.

Nieuw-Amsterdam
Nederlandse kooplieden roken na terugkomst van het schip direct grote kansen voor handel. Dat leidde tot het ontstaan van de kolonie Nieuw Nederland en de stad Nieuw-Amsterdam, het latere New York. In mei 2015 kwam een getrouwe replica van het schip voor vijf jaar uit de Verenigde Staten naar Nederland. Het Westfries Museum, het museum van de Gouden Eeuw, kreeg het schip in bruikleen.

Halve Maen On Tour
Halve Maen On Tour is de afsluiting van het eerste volle seizoen van de Halve Maen in Nederland. Maart volgend jaar is de Halve Maen weer klaar om bezoekers te ontvangen voor rondleidingen. In de historische haven van Hoorn is het VOC-museumschip van maart tot november te bezoeken. In de zomermaanden kunnen liefhebbers op vrijdag- en zaterdagavonden meezeilen met de Halve Maen. Het schip ligt in de museumhaven van het Centrum voor Varend Erfgoed op Oostereiland (Schuijteskade 22) in Hoorn.