Home Overzicht De hele wereld vlakbij door Data Tower

De hele wereld vlakbij door Data Tower

0
Amsterdam Data Tower vanuit het Flevopark.

Tijdens mijn dagelijkse wandeling in het Flevopark vangt een mysterieus flatgebouw zonder ramen steeds opnieuw mijn aandacht. Het gaat om de Amsterdam Data Tower in het Science Park waar meer dan 150 netwerken bij elkaar komen. Het complex biedt onderdak aan een van de grootste internetknooppunten van Europa en ook vanuit mijn eigen wereld thuis maak ik met één muisklik gebruik van deze faciliteit in het Science Park.

Door Daan van Pagée | Beeld Joke van Vlijmen

De Amsterdam Data Tower is een van de wereldwijde vestigingen van Digital Realty. Het bedrijf draait om de behoeften van hun klanten. Die willen altijd en perfect communiceren door op het wereldwijde web aanwezig te zijn; zowel binnen de eigen organisatie als naar buiten. Het datacenter bedient ook wetenschappelijk onderzoek. Alle aanwezige servers worden in de zwaarbewaakte serverruimtes continu tot exact 25 graden gekoeld; en vanuit een controlekamer met grote schermen worden ze 24 uur per dag gemonitord.

Back-upplan
Op calamiteiten is het bedrijf goed voorbereid, met maatregelen waar de Nederlandse Spoorwegen wel eens jaloers op zouden kunnen zijn. Mocht het hele Science Park plat komen te liggen vanwege een stroomstoring, dan blijft in het datacentrum het licht gewoon branden. Honderden gestapelde accu’s hebben genoeg stroom om het ‘mysterieuze’ bronskleurige flatgebouw nog een uurtje van energie te voorzien. Tegelijkertijd worden gigantische dieselmotoren opgestart en nemen generatoren het werk van de accu’s over.

Was het in mijn hoofd ook maar zo cool als in de Data Tower

Back-upplan
Als u op uw wandeling of fietstochtje langs de Ringvaart ineens een paar seconden zwarte dieselrook ziet opstijgen boven het Science Park, dan weet u wat er aan de hand is. Maar thuis merkt u niks van deze reddingsactie; de ingenieurs van Digital Realty hebben een uitgekiend back-upplan bedacht, zodat u thuis geen last heeft van vertraging en geen enkele verbinding hoeft te missen.

Onbalans
Met de komst van de smartphone is er sprake van Big Data zegt de accountmanager van Digital Realty uit. Bijna continu weten eigenaars van een iPhone of Samsung Galaxy overal ter wereld lettertjes te raken om een berichtje samen te stellen. Een uitnodiging voor een feestje bijvoorbeeld, of een praktische huishoudelijke mededeling zoals ‘Het wordt een trein later’. De sociale media met tienduizenden kilometers aan Facebook-tijdlijn, Twitter, YouTube-filmpjes, Instagram-berichtjes; het is allemaal informatie en die big data moeten ergens een keer samenkomen.

Wat is onbalans?
Ik ben daar blij om want in mijn favoriete buurtrestaurant de Kraaipan hebben de meeste bezoekers al een smartphone. En om door te gaan op het voedselaanbod van de Amsterdam Data Tower: daar is het een onophoudelijk banket van communicatief genoegen, uitstekend geaard via koperen kabels diep in grond. Dit laatste om onbalans en statische stoornissen in het knooppunt te voorkomen. Wat onbalans is? Volgens Google het verschil tussen het energieprogramma en de gerealiseerde som van invoeding-afname op alle netaansluitpunten-verzamelpunten van een programmaverantwoordelijke, gedurende een bepaalde tijdsperiode. Juist. Te veel van het een en te weinig van het ander.

Brein
Was het in mijn hoofd ook maar zo cool als in die Amsterdam Data Tower, denk ik weleens. Zonder statische bliksem in mijn brein en altijd goed geaard. Een knooppunt van ontelbare mentale indrukken, een intercity vol smartphones die vanuit de controlekamers moeiteloos worden bestuurd. ’s Avonds kijk ik in mijn buurtrestaurant naar die ene autistische man in de weerspiegeling van het raam. Hij tikt wat op zijn smartphone, staart dan in de verte, verbaasd bijna, en zet zich weer aan zijn toetje. Nu weet ik het zeker, ook voor hem is de hele wereld vlakbij.