Home Rob Zwetsloot De inspirerende invloed van Amsterdam

De inspirerende invloed van Amsterdam

0

Mokum, ook wel Amsterdam genoemd, is het middelpunt van het universum en heeft met zijn vrije geest en ondernemingszin al eeuwen invloed over de hele globe. Denk aan de VOC, Johan Cruijff, Rembrandt, Erasmus en Spinoza, om maar even wat willekeurige voorbeelden te noemen. Zonder Amsterdam zou de wereld er nu heel anders hebben uitgezien

Als je deze fantastische stad verlaat kom je overal tekens tegen die verwijzen naar de hoofdrol van Amsterdam. Neem nu de doorslaggevende rol die Amsterdammers hebben gespeeld in de ontdekking en het in kaart brengen van de ganse aarde. Die geschiedenis van Amsterdam wordt bijvoorbeeld tot leven gebracht in ons Scheepvaartmuseum. Het Scheepvaartmuseum dat zich langzaam aan het herstellen van een jarenlang en dure verbouwing, waarbij het meer op een feesten en partijen complex annex kinderspeelplaats leek dan een serieus museum.

Ik moest aan dit museum denken toen ik laatst buiten mij geliefde Amsterdam verbleef op het rustieke eiland Terschelling. Daar kwam ik een beeld tegen van Willem Barentz, de ontdekkingsreiziger en cartograaf. Hij bleek er geboren. Maar dankzij Amsterdam verwierf hij eeuwige roem. Aan het eind van de zestiende eeuw hoopte men op een route naar de Oost via het noorden en het was Willem Barentsz die de lastige taak had gekregen deze route te ontdekken.

In opdracht van de kaartenmaker Plancius, een gewiekste zakenman uit Amsterdam vertrok hij driemaal richting Noordpoolcirkel om een noordoostpassage naar China en India te vinden. Tijdens de derde poging, in 1596, kwam Barentsz met zijn bemanning bij Nova Zembla vast te zitten in het ijs en waren ze genoodzaakt de winter door te brengen in ijselijke koude.  De ontberingen waren ongelofelijk. Van drijfhout werd een onderkomen getimmerd: ‘Het Behouden Huys’. Ze hielden zichzelf in leven met het eten van poolvossen en zeehonden en werden meerdere malen bedreigd door hongerige ijsberen. De reis had een noodlottig einde: Willem Barentsz overleefde de terugweg naar Holland niet.

Deze horrorstory speelde door mijn hoofd toen ik een beeld van Willem Barentz op Terschelling aanschouwde en wat bleek toen ik eenmaal aan wal terugkeerde? In de havenplaats Harlingen doen ze ook al Amsterdam na. Hoe? Door het nabouwen van het originele schip Van Willem Barentz. Dat wordt net zoiets als het schip dat bij het Scheepvaartmuseum ligt Een paar jaartjes later en minder mooi en een stuk goedkoper. Hieruit blijkt nogmaals de altijd inspirerende invloed van Amsterdam op de rest van de mensheid, tot  in Harlingen aan toe.