Home BoekvandeWeek ‘De Lange weg naar Rome’ van Francesca Melandri

‘De Lange weg naar Rome’ van Francesca Melandri

0

22 Schrijfster en documentairemaakster Francesca Melandri was afgelopen maand Writer in Residence in de schrijversresidentie op het Spui. Melandri weet altijd mooie originele onderwerpen voor haar boeken uit te kiezen. Zo gaat haar prachtige eerste roman Eva Slaapt over de onafhankelijkheidsideeën die heersten in het Zuid-Tirol van de jaren zeventig en wordt Hoger dan de zee verteld vanuit het perceptief van familieleden van veroordeelde terroristen. Onlangs is haar derde roman verschenen, De lange weg naar Rome.

Indrukwekkende roman brengt verborgen Italiaanse geschiedenis aan het licht

De lange weg naar Rome is enerzijds een familieverhaal en anderzijds een historisch document over de donkere bladzijden uit de koloniale geschiedenis van Italië. Melandri heeft uitgebreid historisch onderzoek gedaan, zowel in Italië als in Ethiopië, waar een groot gedeelte van haar verhaal zich afspeelt. De lange weg naar Rome is weliswaar een roman, maar doet vanwege de uitgebreide historische beschrijvingen soms in de verte denken aan Congo van David van Reybrouck. Knap is hoe Melandri heden (in haar boek is dat 2008) en verleden met elkaar heeft verweven in het boek.

Melandri’s boeken lijken op het eerste gezicht over zeer uiteenlopende onderwerpen te gaan, maar toch is er een gemeenschappelijke deler te vinden. Want wat telkens lijkt terug te keren in haar boeken is de vraag hoe ver mensen gaan in hun liefde en trouw aan de ander. En, kan je die ander werkelijk ‘kennen’?

Ook in De lange weg naar Rome komen de kinderen van Attilio Profeti voor dit dilemma te staan. Hun vader is al op hoge leeftijd als er op een dag een Ethiopische meneer voor de deur staat bij dochter Ilaria. Deze man beweert een kleinzoon van haar vader te zijn, haar vader die als jonge man een aantal jaren in Ethiopië heeft geleefd. Wat volgt is een zoektocht naar het verleden van vader Profeti, waarbij niets zo lijkt te zijn zoals hij zijn vrouw en kinderen had voorgespiegeld.

De lange weg naar Rome is mede gebaseerd op het leven van Melandri’s eigen vader. Op latere leeftijd kwam zij er achter dat haar vader geen onomstreden verleden heeft. Er is een documentaire over haar zoektocht naar zijn geheimen gemaakt. De documentaire is vooralsnog helaas alleen in het Italiaans beschikbaar.

_____

De Lange weg naar Rome is geschreven door Francesca Melandri
vertaald door Etta Maris
en verschenen bij uitgeverij Cossee
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop Javastraat 145