Home BoekvandeWeek De ‘Leerschool’ van Tara Wetsover

De ‘Leerschool’ van Tara Wetsover

0

17 Ze ging niet naar school, doktersbezoek was uit den boze. Hoe ongewoon haar opvoeding ook was, Tara Westover bleef lang loyaal aan haar ouders. In haar bijzondere debuut ‘Leerschool’ beschrijft ze hoe het toch tot een breuk kwam en hoe pijnlijk de weg daarheen was.

Tara Westover groeit op in een streng mormoons gezin. Al op jonge leeftijd moeten zij en haar zes broers en zussen risicovol werk verrichten in het bedrijf van hun vader. Ze leren een heftruck te besturen en verzamelen schroot op het erf om in het onderhoud van de familie te voorzien. Het gezin leeft zo afgesloten van de gemeenschap dat er niemand is om Tara te onderwijzen, haar naar een dokter te brengen na een ernstig ongeluk, of om in te grijpen wanneer haar broer gewelddadig wordt.

Tara slaagt er echter zelf in zichzelf wiskunde en grammatica bij te brengen en wordt uiteindelijk aangenomen aan Brigham Young  University. Daar begint haar weg tot zelfontplooiing, waarbij ze niet alleen worstelt met het gebrek aan kennis door haar geïsoleerde opvoeding, maar ook tot de pijnlijke conclusie moet komen dat een breuk met haar familie onvermijdelijk is.

Tara Westover (1986) werd geboren in de bergen van Idaho, een zeer dunbevolkte staat (1,6 miljoen inwoners op een oppervlakte vergelijkbaar met Groot-Brittannië) in het noordwesten van de VS. Ze ging nooit naar school, maar slaagde er via zelfstudie in toegelaten te worden tot de Brigham Young University in Provo (Utah), waar ze in 2008 een bachelor geschiedenis haalde. Een jaar later behaalde ze, met een speciale beurs, een master intellectuele geschiedenis en politieke theorie aan Trinity College in Cambridge. In 2014 voltooide ze haar promotieonderzoek aan de universiteit van Cambridge. Leerschool is haar debuut als schrijver en is een wereldwijde hit. ‘De beste memoir in jaren’, schreef USA Today. Haar boek voerde de bestsellerlijst van de New York Times aan. Oprah Winfrey noemde het een van haar favorieten.

_____

Leerschool Is geschreven door Tara Westover,
vertaald door Lette Vos
en uitgegeven door de Bezige Bij
Lisa Fase
is boekverkoper bij Java Bookshop Javastraat 145

 

Vorig artikelBrug 2295 in Park Frankendael heet nu Elgar Vosbrug
Volgend artikelKoninklijk buurtmaal voor meer dan duizend mensen