Home Wonen De lente in je kop?

De lente in je kop?

0

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Het voorjaar is in aantocht. Wat doet dat met je? Stap je ’s ochtends wat makkelijker uit bed en word je weer wat actiever na het avondeten nu het steeds wat langer licht is?

Ik had zondag ineens zin om weer in de tuin te werken en alle dode bladeren op te vegen. Eronder kwamen narcissen tevoorschijn. In combinatie met de fluitende vogels gaf me dat al een beetje een lentegevoel.

Ook heb ik afgelopen weekend weer heel wat ballast van mij afgeschud. Ik heb afscheid genomen van een stapel Spaanse boeken. Ik heb de gelezen boeken weggeven, want ik ga ze niet nog een keer lezen. Ik ben veel te blij dat het me de eerste keer gelukt is! Ook staat er nog een rij te lezen Spaanse boeken op me te wachten, dus het is niet realistisch te denken dat ik reeds gelezen boeken nogmaals zal lezen. Ik heb zelfs afscheid genomen van studieboeken en naslagwerken. Afscheid nemen is hier de correcte omschrijving, omdat ik niet alleen de boeken heb weggegeven. Nee, ik heb ook afscheid genomen van het idee dat ik ooit nog iets met die boeken zal gaan doen. Dat gaat niet gebeuren. Dat is in de afgelopen jaren niet gebeurd, dus ik heb dat idee nu laten varen.

Was het makkelijk om boeken weg te doen en afscheid te nemen van mijn plannen? Nee, zeker niet. Ik heb de lees- en de studieboeken vaak genoeg in mijn handen gehad en toch niet weggedaan omdat ik er nog niet aan toe was. Afscheid nemen heeft soms tijd nodig. Doorslaggevend was deze keer dat ik van sommige dingen niet eens wist dat ik ze nog had. Die ga ik dus ook niet missen. Ook  was ik bij mijn klanten geconfronteerd met niet uitgevoerde ideeën, projecten en plannen. Toen ik die zag, heb ik het besluit genomen ook bij mij thuis schoon schip te maken. Afgelopen weekend leidde dat dus tot het ontmantelen van mijn Spaanse boeken en het idee dat ik misschien ooit weer serieus Spaans ga leren. Voor nu is voor mij voldoende dat ik Spaanse boeken en tijdschriften lees, te beginnen met de rij nog niet door mij gelezen boeken, en dat ik naar Spaanstalige muziek luister. Mocht ik ooit weer Spaanse les gaan volgen, dan kan ik op dat moment de bijbehorende boeken kopen. Nu heb ik weer wat meer ruimte in mijn kast en in mijn hoofd. Ruimte die ik kan gebruiken voor nieuwe boeken en ideeën die ik wel (binnenkort) uitvoer.

Tip

Hoeveel onafgemaakte projecten heb jij nog in je huis en in je hoofd? Bekijk ze kritisch en laat er een paar los, zodat je letterlijk en figuurlijk ruimte krijgt.