Home Overzicht De liefde in alle toonaarden bezongen door stersopraan Dorothee Mields

De liefde in alle toonaarden bezongen door stersopraan Dorothee Mields

0
Foto Wouter Jansen.

Een bijzondere ontmoeting die leidt tot een schilderachtig 17e-eeuws muzikaal programma over de liefde in al haar verschijningsvormen. Te gast van Holland Baroque zijn sopraan Dorothee Mields en de Italiaan Marco Ambrosini (nyckelharpa) in Muziekgebouw aan ’t IJ op 6 februari.

Door de eeuwen heen is de liefde een onuitputtelijke muzikale inspiratiebron. Of het nu in kapellen, kroegen of kastelen gespeeld werd, opera, schunnig liedje, mis of motet; liefde voerde altijd de boventoon. Nu is Muziekgebouw aan ’t IJ de plaats waar de Duitse sopraan Dorothee Mields de liefde bezingt. Zij is een toonaangevend vertolker van muziek uit de 17de eeuw en geliefd om haar unieke stemgeluid en ontroerende interpretaties.

De Italiaan Marco Ambrosini staat naast Dorothee Mields op het podium. Hij bespeelt de nyckelharpa, een strijkinstrument met toetsen en resonantiesnaren, dat vooral in de Zweedse volksmuziek gebruikt wordt. Ambrosini is, naast improvisator, als een vis in het water in barokmuziek. Deze veelzijdige musicus met zijn vederlichte toon en schilderachtige improvisaties is de uitgelezen muzikale danspartner van de betoverende sopraan Dorothee Mields.

Griekse filosofen zoals Plato en Socrates beschreven al verschillende verschijningsvormen van liefde. Liefde tussen ouders en kind, liefde tussen partners, vriendschappen, eigen liefde en universele liefde. Vanuit dat gegeven is Holland Baroque de bibliotheken in gedoken, wat een schat aan repertoire opleverde.

Karitas (vriendschap) volgens Hildegard von Bingen, Mad-songs volgens Purcell, All is fair in Love and War (Shakespeare) volgens Biber en Bertali, Einsamkeit volgens Krieger. Het programma bevat veel minder bekend repertoire, met soms een uitstapje naar nóg vroegere muziek, maar ook een tijdloos popnummer van Cohen. De liefde wordt in al haar vormen bezongen.