Het orakel van Betondorp Johan Cruijff is op 68-jarige leeftijd in zijn woonplaats Barcelona overleden. Hij leed al enige tijd aan longkanker. Cruijff is geboren in het Burgerziekenhuis aan de Linnaeusstraat, opgegroeid in de Akkerstraat en zijn voetbalcarrière begon bij Ajax rond stadion De Meer tegenover Betondorp. Bij Ajax boekte hij zijn grootste successen. Cruijff wordt beschouwd als een van de beste voetballers in de geschiedenis. Zijn overlijden is ook in Oost hard aangekomen. Bij het huis waar hij zijn jeugd doorbracht zijn bloemen gelegd.
Cruijff is hét voorbeeld van de band tussen buurt en club. Ajax werd hem met de paplepel ingegoten. Op 3-jarige leeftijd kreeg hij al een Ajax outfit van zijn ouders, alleen de sokken moesten gebreid worden door oma omdat die in zijn maat nog niet te koop waren. Hij ging als kind vaak met zijn broer Henny en vader naar Ajax om te kijken of om op een van de velden te voetballen. Hoewel de liefde voor het voetbal en Ajax vooral van zijn vader kwam, viel deze niet weg toen zijn vader op jonge leeftijd kwam te overlijden. Op zijn zeventiende debuteerde hij in het eerste. In de acht seizoenen daarna ontwikkelde de kleine, ongrijpbare aanvaller zich tot de absolute leider bij de Amsterdammers.

Op de website Het Geheugen van Oost vertelt Niko Paape dat elke straat in Betondorp zijn eigen voetbalploegje had. ‘Bij het voetballen werden de putten vaak als goal gebruikt. Als de voetbalploeg van ons gebiedje, Veeteeltstraat kruising Huismanshof, tegen het ploegje van Hennie Cruijff in de Akkerstraat voetbalde, moest het kleine broertje van Hennie, Jopie, drie turven hoog, altijd meedoen. Maar die voetbalpartijtjes waren zelden een succes. Als Jopie eenmaal de bal had, speelde hij hem niet meer af naar zijn medespelertjes. Hij wilde de bal perse zelf op de put schieten. Het eindigde meestal in een soort ‘Comedy Capers’ scene waarbij iedereen achter Jopie aanrende in een poging de kleine etter hardhandig onderuit te schoppen. In die tijd heeft hij geleerd om een tackelende tegenstander snel en gracieus te ontwijken.’

De Foundation van Johan Cruijff is een van de prachtige initiatieven die de voetbal icoon achterlaat. Daarmee wilde hij de jeugd in beweging brengen waardoor ze samen kunnen spelen en groeien in hun ontwikkeling. ‘Kinderen bewegen steeds minder. Ze hebben te weinig tijd, ruimte en aandacht voor bewegen. Maar door sport en spel worden kinderen fitter. Ze leren met elkaar om te gaan en ontwikkelen zichzelf. En iedereen kan meedoen, ook gehandicapte kinderen.’ Met meer dan 200 Cruijff Courts in Nederland en in het buitenland zijn er kwalitatief hoogwaardige voetbalveldjes die een veilige speelplek bieden. In 2014 was Johan Cruyff nog bij de opening van een court in Betondorp. Johan Cruijf had maar een wens: ‘Gebruik het.’

Naast de Cruijff Court in Betondorp maken jonge voetballers gebruik van Cruijff Courts op de Polderweg en het Sumatraplantsoen. Ook In Park de Meer waar stadion De Meer stond is veel over Cruyff terug te vinden. Daar is een brug naar de icoon genoemd. Naast Park de Meer wordt op nu een parkje aangelegd. Al eerder zijn stemmen opgegaan om aan dit park de naam van de voetbalheld te geven. Dat was niet mogelijk omdat starten, namen en bruggen in Amsterdam uitsluitend naar overleden personen mogen worden genoemd. Het zou de gemeente Amsterdam sieren het park niet Voorlandpark maar Johan Cruijff Park te noemen. Een mooiere plek voor een eerbetoon aan Cruijff is niet te vinden: tussen Betondorp en het voormalige stadion De Meer.