Home BoekvandeWeek ‘De meermin en de courtisane’ van Imogen Hermes Gowar

‘De meermin en de courtisane’ van Imogen Hermes Gowar

0

30 Ik benijd ze niet, de mensen die nu, in deze hitte, hun koffers moeten pakken, om naar godweetwaar toe te gaan, waar het misschien nog wel warmer is. Ik begrijp de mensen wel, die thuis zeggen dat ze nog één boodschap gaan doen en pas tegen zessen weer thuiskomen omdat ze zich per ongeluk anderhalf uur gelaafd hebben aan de airco van Linnaeus Boekhandel. Ik snap ze wel, de mensen die eindeloos wikken en wegen welke boeken ze mee zullen nemen (en intussen wachten tot hun kleren niet meer aan hun lichaam plakken), en nu snap ik ze beter dan andere dagen.

Voor iedereen die echt heel lastminute nog van alles moet en geen tijd heeft om nog uitgebreid zelf iets te kiezen, heb ik nog een snelle tip, een echt vakantieboek, zoals een vakantieboek moet zijn: dik, meeslepend en niks met jezelf te maken. Als u een druk bestaan leidt raad ik u aan op vakantie als eerste een boek te lezen dat echt helemaal niks met het hier en nu te maken heeft. Voor je het weet ga je toch weer zitten piekeren en nadenken over je eigen leven en dat moet je nou net even níét doen (dat kan na boek twee of drie wel weer).

De meermin en de courtisane is er zo eentje. Londen, 1785, koopman Hancock krijgt in plaats van zijn schip met handelswaar een opgezette meermin terug van zijn kapitein. Grote kans dat ik nu geen dingen zeg die u aan uw eigen leven doen denken.

Hoewel Hancock in eerste instantie geen idee heeft wat hij met de meermin aan moet, komt zijn leven al snel in een stroomversnelling. Door de curiositeit komt hij in aanraking met hogere kringen en krijgt kennis aan courtisane Angelica Neal en dan ontspint zich een heerlijk verhaal met veel plotwendingen, intriges en ruisende zijde.

Mensen die mij een beetje kennen zullen misschien verbaasd zijn over deze keuze, maar Gowar schrijft fantastisch, haar personages leven, de sfeer is bedwelmend en ja, soms wil ik ook wel eens iets lezen wat niks met mij te maken heeft.

Een uitstekend boek om de zomer mee door te komen, met de voeten in een bakje zout water en een zak ijs op het hoofd.

_____

De meermin en de courtisane is geschreven door Imogen Hermes Gowar
vertaald door Carla Hazewindus
verschenen bij Uitgeverij Atlas Contact
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29