Home Rob Zwetsloot De Nescio Tour door Oost

De Nescio Tour door Oost

1

De oude historische binnenstad van Amsterdam gaat ten onder aan het toerisme, dat enorme overlast veroorzaakt. De gemeente Amsterdam wil daarom dat de toeristen ook andere wijken gaan bezoeken, zodat die ook kunnen bezwijken onder stedentrippers, dagjesmensen en cruisetoeristen. In dat kader kreeg ik een visioen, een gouden idee om de alsmaar aanzwellend mensenhordes uit het centrum te leiden.

Een Nesciotour door Amsterdam Oost, langs plekken die aan deze schrijver gelinkt kunnen worden. Nescio, de beroemdste schrijver uit Amsterdam Oost, beroemder dan die katholieke grappenmaker Gerard Reve en zijn geleerde broer bij elkaar. Op de fiets langs monumenten ter ere van Nescio, zijn woonhuizen, zijn scholen en eindigend bij zijn graf op de Nieuwe Oosterbegraafplaats.

In gedachten zie ik hordes toeristen met gevaar voor eigen leven op de fiets achter me aanslingeren door Oost. Bij ongelukken kan het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis, het OLVG oost, daar nog een aardige grijpstuiver aan verdienen. En voor wie zich afvraagt of al die toeristen Nescio wel kennen heb ik een geruststellende mededeling. Dat is alleen maar een kwestie van marketing en promotie. Grote posters, vermelding op relevante sites op het internet en te boeken bij tours & tickets. Kat in het bakkie.

Even die boekjes in het Engels, Spaans en Chinees vertalen, zodat ze dat als souvenir mee naar huis kunnen worden meegenomen. Zo pikt de boekenbranche ook een graantje mee. Dat in het buitenland niemand iets van Nescio gelezen heeft is geen punt. Zo kun je in Dublin een James Joyce tour doen, langs alle pubs waar deze praatjesmakende parvenu andere bezoekers het leven zuur placht te maken. Die tours zijn mateloos populair, terwijl ik er van overtuigd ben dat geen van de bezoekers ooit een van die boeken van Joyce gelezen heeft. En begrepen zeker niet.

Die boeken zijn namelijk totaal ontoegankelijk, onleesbaar en aan de inhoud is geen touw vast te knopen. Die Joyce is een totaal overschatte prutser en het dode bewijs van wat een uitgekiende marketingcampagne voor elkaar kan krijgen. Nescio daarentegen is nog steeds uiterst leesbaar en de verhalen over hem geven aanleiding voor een prachtige fietstocht langs allerhande punten in het rustieke en lommerrijke Amsterdam Oost. En dan zal blijken dat Amsterdam Oost veel mooier is dan dat grauwe Dublin met zijn deprimerende kroegen en sombere gebouwen. Dublin waar het ook altijd regent.

De Nescio tour in Amsterdam Oost. In mijn glazen bol voorzie ik een grote toekomst voor dit idee. Ik droom van gouden bergen. Ik hoor de kassa al rinkelen.

Ter promotie heb ik alvast een filmpje van de tour gemaakt.