Home Overzicht De ongewone gewone mens buurtberoemd op Station Muiderpoort

De ongewone gewone mens buurtberoemd op Station Muiderpoort

0

Het is een vrolijke, maar toch wat nerveuze stemming in het Mirror Centre op deze zonnige zondagmiddag. Aan alles is gedacht, koffie, thee broodjes. De oversteek naar het tegenover gelegen Station Muiderpoort staat op het programma, maar eerst is het luisteren naar Kunstenaar Serge Verheugen en naar de tientallen ‘buurtberoemde’ bewoners van Oost die hij portretteerde.

Sam Schuman | Foto’s Eddy Ellert

NS vroeg kunstenaar Serge Verheugen een kunstwerk te ontwikkelen om het station nog meer onderdeel van de buurt te laten zijn. En om het wat sfeervoller te maken. Dat resulteerde in vijfentwintig hele grote portretten van ongewone gewone mensen. Het is bevestigd rond de Kiosk op het perron tussen de sporen 2 en 3.

Buurtberoemd in Oost

Sociale netwerk van de buurt
Stuk voor stuk stelden de ‘buurtberoemde mensen’ zich voor. ‘Het zijn gewone mensen die ongewone dingen doen maar waarschijnlijk nooit een straat naar zich vernoemd zullen krijgen’, legt Verheugen uit. ‘Met het kunstwerk wil ik benadrukken dat ze van onschatbare waarde zijn voor de stad. Zoals de treinen via het Muiderpoortstation mensen en steden met elkaar verbindt, zo vormen deze mensen het sociale netwerk van de buurt. Ze zijn misschien niet wereldberoemd, maar op het Muiderpoortstation toch zeker buurtberoemd.’

Stuk voor stuk onthuld
En dan steken de genodigden het Oosterspoorplein over naar het station. De toegangspoorten zijn open, een ov-chipkaart is niet nodig. Rondom het gebouw waarin de kiosk is gevestigd is het kunstwerk bevestigd. Het bestaat uit vijfentwintig grote portretten, die stuk voor stuk worden onthuld. Ieder z’n eigen afbeelding. Vol trots  en verrast zien de buurtberoemden hun portret verschijnen.

Ook voor kunstenaar Serge Verheugen is een plaatsje ingeruimd in zijn kunstwerk:zijn portret staat boven de snackautomaat .

Dapper- en Indische Buurt
‘In de straten rond het station vond ik 25 prachtig glimmende buurtparels; mensen die, soms al decennia lang, vaak in stilte, hun minder bedeelde buurtbewoners met raad en daad bijstaan’, vertelt Verheugen. ‘Zo begeleidt Mieke ruim honderd hulpbehoevenden en Souad heeft al van ruim zeshonderd kinderen wereldburgers gemaakt. Mehdi helpt oude gastarbeiders: ‘Ze vroegen altijd: Achmed werk je paar uur over? Nooit: Doen we nog een uurtje Nederlandse les?’ Mustapha helpt talloze basisschoolleerlingen bij hun ontwikkeling door hen te leren schaken.’

Fraai eerbetoon
Het kunstwerk van 60 m2 is een fraai eerbetoon aan de mensen die zich, vrijwillig of professioneel, inzetten voor de buurt: tégen armoede en eenzaamheid, vóór leefbaarheid en begrip. De bewoners van de Dapperbuurt en de Indische buurt die aan weerszijden van het station liggen vormen een bonte mix van culturen en nationaliteiten. Dat mag gezien worden.